» Tjänar cash vet du!

Hej!
För er som fortfarande kikar in här under sommarlovet så ber jag om ursäkt för att min uppdatering gör er besvikna varje gång. Just nu är jag i Småland hos mina kusiner och sommarjobbar från 8-16.30 varje dag, och när jag kommer hem vill jag vila och umgås med mina kusiner. Därför är jag säker på att ni förstår att uppdateringen blir lidande. 

Efter den här veckan kommer det dock hända mycket roligt att skriva om, och då har jag tjänat ihop pengar som kan resultera i många ridpassinlägg, så e inte upp hoppet riktigt än!
Bild på en kartong av hylsor som jag kontrollerar för att se till att det inte finns någon skräpmetall inblandad med. Ett tålamodsprövande jobb;-).
/Vera



» Sista ridpasset på DJRK den här terminen

I onsdags fick jag till min glädje rida Imprezka på den sista DJRK lektionen för terminen, och jag tycker verkligen att det gick bra! Första halvan av ridpasset red vi ordentligt och anda halvan lekte vi skepp, hav och land. Under den seriösa delen av lektionen fokuserade vi mycket på vår egen sits och att vi skulle ha en bra handposition. Bara genom att jag ändrade sättet jag red lätt på genom att sträcka ut höftleden lite mer och sätta mig lite längre bak i sadeln så kände jg stor skillnad på Imprezka, hon höjde ryggen och blev mycket mer eftergiven i sin form. På fyrkantsspåret hade jag dock lite svårt att behålla den inramningen, men då och då lyckades jag. Vi jobbade lite i galoppen också och även fast det var mycket svårare pga att det är ganska svårt att komma ner i sadeln i hennes galopp, så jobbade jag på så bra jag kunde och något måste jag fått igenom, för när vi saktade av till trav och skritt så var hon jättefin!

Hon var superrolig att leka skepp, han och land på för hon blev taggad och väldigt framme för skänkeln men var ändå otroligt snäll och gjorde inget dumt. Vi kom tvåa efter Ester och Walther;).

Ridpassets höjdpunkt var ändå när vi travade av. Imprezka var då otroligt fin och känslig för skänkeln efter lekandet, och jag hade fått koll på mig själv och min sits. Resultatet, en häst som bar dig själv i en djup och stadig form och en ryttare som satt och nästan fånlog uppe på ryggen. En så otroligt härlig känsla var det! Man kan i alla fall säga att det var stor skillnad på min ridning på henne i onsdags jämfört med på den privatlektionen jag hade för Anna i mars någon gång, och det är ju det som är grejen med ridning och vilken annan sport som helst, utvecklingen.

Superkul var det i slla fall och jag längtar redan till i höst när jag får rida henne igen!

Fina, fina hästen!
/Vera



» Hoppkurs 14/6

I lördags var det hoppkurs på Imprezka som gällde och passet hade både sina fördelar och sina nackdelar. Imprezka var väldigt fin från början vilket såklart var positivt och tog alla övningar utan att blinka, men vi var väldigt många ekipage som alla var på väldigt olika nivå, vilket gjorde att det blev mycket väntetid. 
 
Jag tyckte i alla fall att huvudövningen vi gjorde var väldigt bra och lärorik. det var som en distans med tre hinder, men istället för att de stod i en rak linje som vi oftast brukar hoppa dem, så stod det första och det sista hindret som på en båge gentemot det i mitten. man skulle vända in från A lite snett, hoppa det första lilla hindret, gå på 4 galoppsprång på en båge mot det andra och sedan fyra galoppsprång på en båge mot det sista som man hoppade lite snett mot C. Alltså blev hela vägen ungefär som en ostbåge ;).
 
Vi hoppade även e lite mer avancerad variant där man direkt efter det andra hindret skulle vnda som på en volt och hoppa en oxer på andra sidan ridhuset, och sedan vända tillbaka och hoppa det andra och tredje hindret. Precis som den övningen som jag gjorde hos Fredrik på Roger för några gpnger sedan om ni kommer ihåg? tyvärr klantade jag mig lite på den övningen och vek mig i överlivet etc, men jag tycker att Imprezka gjorde bra ifrån sig ändå.
 
Den här hoppträningen var kanske inte optimal i och med att vi var 7 ekipage i ridhuset och att alla inte var så vana vid att hoppa, men Imprezka var riktigt fin och det är ju alltid roligt!
 
Vi kunde tyvärr inte rida utomhus pga att det blåste så hårt.
/Vera
 
 

» Lilla Rick

Hejsan!
Jag tänkte skriva lite om onsdagens hoppträning som förövrigt gick väldigt bra. Vi red ute på stora fältet och jag hade Rick. Han kändes väldigt fin när vi värmde upp genom att galoppera ett varv runt fältet vilket gjorde att jag var väldigt positivt inställd när vi väl skulle börja hoppa. det enda problemet var att det precis hade regnat vilket gjorde att gräset var blött, och pga utformningen av Ricks skor så hade vi inte kunnat brodda honom. Alltså blev det ganska halkigt när vi började hoppa och vi bestämde att vi inte skulle höja hindren så mycket för honom när han blev så osäker pga underlaget.
 
Ganska snart började vi verkligen ångra att det inte gick att brodda, för herregud vad fin Rick var! Han var väldigt reglerbar, hoppade stort och luftigt och tvekade inte när jag styrde honom även på ett lite tittigare hinder. det var verkligen en härlig känsla när vi hoppade de tre hindren på ena sidan av banan och han kom rätt på alla tre.
 
Eftersom Rick var så fin så fick jag verkligen öva mig på att hela tiden göra rätt för att inte förstöra det, och den här gången har pappa filmat både när jag lyckades med det och när jag inte gjorde det, så nu ska ni få se lite mer av utvecklingen under passet och vilka olika fel jag gör. På den första filmen ser ni när jag hoppar de tre hindren första gången. Det blir 7 och 6 galoppsprång istället för 6 och 6.  På nästa video ser ni när jag hoppar de här tre hindren och gör fel på ett annat sätt, jag viker mig i överlivet och låter honom dundra på. Det märks tydligast genom att han river första hindret, men också genom att rytmen inte blev särskilt bra.
 På den sista filmen ser ni hur det ska se ut när det blir rätt på de tre hindrena. Jag viker mig inte i överlivet utan sitter lugnt och väntar på hindret, håller i Rick på mitten och Rick fixar avsprångspunkten. Där hoppar jag även en liten bana.
 
 
 
 
 
 
Jag gillar att göra sådana här övningar för att det blir så tydligt vad det är man behöver träna på. När man hoppar en bana tänker man kanske inte på att man viker sig i överlivet och att det har någon betydelse, men när hindren blir högre så kommer det resultera i rivningar. Då är det bra att återkomma till sådana här övningar för att "checka av." jag tycker även att det är roligt att skriva sådana här inlägg där ni inte bara får se allt som går bra, utan även de sakerna som jag misslyckas med. Jag lär mig mycket från det själv och jag tror som sagt att det är viktigt att inte bara se det bra utana att även kunna jämföra med det dåliga för att förstå meningen med en övning.

/Vera
 

» Ponnyallsvenskan i hoppning 2015

Hej!
Just nu är jag så otroligt glad. Jag har fått reda på att jag är med i DJRKs lag som ska tävla ponnyallsvenskan i hoppning år 2015! Detta är något jag har drömt om ända sedan jag anmälde mig för 3 månader sedan, men jag var aldrig säker på om jagvar tillräckligt bra för att komma med. Under den här terminen har jag verkligen satsat på hästarna genom lektioner fär Fredrik, hoppspecial, hoppkurser och privatlekioner, och det tänker jag fortsätta med. Enda skillnaden är att jag nu kommer få sätta mina kunskaper på prov på riktiga tävlingar. 
 
För många är allsvenskan div.3 en bebisklass som man hoppar med sin första A eller B-ponny, och let´s face it, det är ingen hög klass och vi kommer tävla mot barn som är flera år yngre än oss. Men för oss som klubb, och speciellt för mig som enskild ryttare, så är det här en av de största händelserna i min ryttarkarriär hittils, för det här är första gpången som mitt namn kommer registreras i tävlingsdatabasen, det är starten på min tävlingskarriär!
 
Nu ska jag vänta ut min envisa förkylning, coh sedan blrjar uppladdningen. Jag har flera veckor utan ridning framför mig i sommar, men istället för att deppa ihop pga det så ska jag anvnda dessa veckor till att bli i bättre fysisk form än jag någonsin varit. Jag ska styrketräna och knditionsträna, för jag vet att det gör mig till en bättre ryttare. Jag hoppas att ni vill följa med på resan!
 
Vem vet, det kanske blir den lille grå som tar sig an tävlingsbanorna tillsammans med mig;).
/Vera
 
 

» Mina mål för ridningen

Jag fick en kommentar från en tjej som ville veta vad jag har för mål för min ridning, vad min plan är och så vidare. Jag blev väldigt glad över att få ett förslag på vad ni vill att jag ska skriva om så jag tänkte att jag skulle ta tag i inlägget direkt!
 
Min plan
 
Jag har både kortsiktiga och långsiktiga mål, och strävar hela tiden mot att uppfylla de mindre målen som strävar mot det stora. Min plan är att ta alla möjligheter till att träna och tävla och få rtin på det sättet, för att ha mycket kunskap att använda mig av när jag har en tillräckligt bra ekonomi för att köpa en egen häst. För några månader sedan var min plan at skaffa en medryttarhäst, men efter att jag pratat med olika tränare har jag kommit fram tll att det inte är ett bra alternativ för mig i nuläget. Anledningen till det är att jag som person och ryttare hela tiden vill utvecklas och se skillnad på min nivå som ryttare, och att harva runt i ett ridhus utan tränare på marken kommer inte ge mig särskilt mycket kunskap, eftersom jag själv inte är så rutinerad. Därför ser jag onsdagslektionerna hos Fredrik och Ponnycupen som gyllene tillfällen till att utvecklas och suga åt mig så mycket information som möjligt.
 
Mina kortsiktiga mål
 
Mina mål under det här året är till exempel att förbättra min grundridning inom hoppning, att inte stressa upp mig och på det viset förstöra för både mig själv och hästen när det blir högre eller mer tekniskt. Jag jobbar på att inse att ridning inte är så komplicerat egentligen, att det mesta blir bra om man hittar frampåtbjudningen i hästen och själv är avslappnad och stabil, men jag fastnar ofta i att tänka och göra för mycket på en gång. Höjdmässigt satsar jag på att om ett år kunna hoppa stabila rundor på 1 meter på träning. I dressyren jobbar jag varje pass på att inte vara för passiv i min ridning och verkligen våga pröva och inte astna i min "comfort zone." jag håller även på med mycket styrketräning och konditionsträning och märker stor skillnad på min ridning vilket jag hoppas på att fortsätta göra.
 
Mina långsiktiga mål
 

Jag är en väldigt driven person och har därför ganska stora mål för min framtida karriär inom ridsporten. När jag har ekonomi nog för det så ska jag skaffa en egen storhäst som jag ska träna och tävla hoppning på, och ha så otroligt kul med! Det kommer nog ta ett tag för mig att komma upp i några högre klasser i och med att jag aldrig har varit ute och tävlat och antagligen inte kommer ha någon enorm erfarenhet av det då heller, men mitt stora mål i livet är att tävla på 120-130 cm nivå.
 
Jag ser det såhär. Min familj har inte haft ambitionen eller möjligheten att ge mig egna hästar från det att jag visade intresse för ridningen, men de har gett mig så mycket mer. Jag lär mig värdet av pengar genom att betala mycket träningar och tävlingar själv, och jag lär mig att hårt slit lönar sig när jag kammar hem de få placeringar jag faktiskt har. Allt detta gör att jag uppskattar ridningen och allt som hör till så otroligt mycket, och jag är säker på att de lärdomarna jag får ta del av idag kommer hjälpa mig oerhört mycket i farmtiden, oavsett hur mitt hästliv ser ut då.
 
Liten var jag, men full av motivation till att bli så bra jag bara kunde bli inom ridsport, och den drivkraften har jag kvar, än idag.
/Vera
 
 
 
 

» Sommarloov!

Nu har jag officiellt sommarlov och här startat lovet med att vara sjuk.. Dock hade jag en febertopp igår och mår mycket bättre nu, så det ser ut som att det blir hoppträning ikväll ändå, yay! Har även fått reda på att jag är med i ponnycupen, roligt, roligt!

Jag är så otroligt nöjd med mina betyg det här året, har verkligen kämpat och planerat för att göra bra ifrån mig i skolan och även kunna rida mycket, och det har jag lyckats väldigt bra med. *klappar mig själv på axeln*

Jag hoppas att ni också är nöjda med ert skolår och att ni har ett härligt sommarlov framför er!

Ser fram emot mycket sådant här i sommar!
/Vera



» Två representativa bilder

Hej!
Det finns massor av bilder från tävlingarna som duktiga Ester tagit, men eftersom jag ska lägga de här starterna bakom mig och fokusera framåt så kommer jag inte lägga ut någon bildbomb. Jag tycker faktiskt lite synd om Maranello och Lullaby. Maranello fick tävla trots att han hade lite kolikkänningar(som vi såklart inte märkte av men ändå) och Lullaby fick ha en pytteliten ryttare på ryggen som inte vet något om hur man ska rida henne.
 
De här bilderna är i alla fall ganska representativa för ritterna, och så är de lite humoristiska också haha!
 
Maranello "Okej, okej jag hoppar väl då då."
 
Asså det här är för roligt. Ser ni hur liten jag är?! Det ser ju ut som jag sitter på ett hus hahaha! Tur att Lullan är så himla snäll för annars hade jag inte haft särskilt myckt att säga till om;).
/Vera
 
 

» Sjätte juni 2014

Nej, den här tävlingen var inte till min fördel, varken vad gällde förutsättningarna eller  min ridning, men jag är ändå stolt över min insats.
 
70 cm, Maranello
 

Det hela började med att framridningen blev flyttad en halvtimme tidigt, och vi visste inte at det hade gått så fort, så när vi skulle gå ut hade jag inte sadlat. I total panik sprang jag runt och letade sadel, schabrak och en längre sadelgjord. Kom in på framridningen och Maranello kändes fin. Han hoppade  alla hinder villigt bortsett från en gång när jag gjorde en dålig väg till oxern och han stannade och jag gled av haha. Ingen skada skedd och ag gick in på banan kort efter det.
 
Mot första hindret red jag en dålig väg då jag hade fullt sjå med att hålla styr på hästen, och det ledde till att han stannade. Arg på mig själv så gjorde jag om den anridningen och vi kom över de 4 första hindren, dock med väldigt mycket övertygande mot oxrarna från min sida. När vi skulle hoppa en oxer igen så blev det dock så att Maranello nästan stannade och jag drev över honom från i princip stillastående, och pga det rev han. Muren, som var banans sista hinder, hoppade han, till min stora glädje, galant. Jag var självklart ute ur fighten om placeringarna med mina 12 fel( 8 på hinder och 4 för korsande av min egen väg när jag red å det första hindret igen), men jag är ändå nöjd med min ridning, och faktumet att det faktiskt bara blev ett stopp och en rivning. Jag fick stilen 6,85 vilket inte är alls lika bra som jag brukar få, men så var inte heller ritten lika bra som de ag brukar rida. De här poängen och den här kommentaren fick jag:
 
Ekipagets utseende: 9
 
Vägar: 8
 
Tempo: 6
 
Anridning: 6
 
Ryttarens följsamhet: 7
 
Hästen över hindret: 5
 
Allmänt omdöme: 7, bra ridet
 
 
Jag är glad att jag fick höga poäng på de två första bedömningspunkterna samt att jag fick så pass bra på följsamhet och allmänt omdöme. Det känns bra att Lotta såg att jag kämpade för att vi skulle komma runt och att hon tyckte att det var bra ridet. Tempot och anridningarna kunde jag såklart ha gjort bättre men det vet jag att jag kan och kommer att göra om jag tävlar Maranello någon mer gång eller när jag har en häst jag känner bättre.
 
Maranello fick dock ont i magen kort efter den här starten, och jag tror att känningar av det kan ha bidragit till hans motvilja att hoppa. Om så är fallet så känner jag mig nästan lite taskig som drev honom över de där hindren, men magontet gick ju över fort i alla fall så det var nog inte så farligt.
 
LB:2, Lullaby
 
 
Eftersom jag märkte när jag fixade i ordning Maranello inför dressyren att han inte mådde bra så fick jag byta till Lullaby. jag gick in med inställningen att göra mitt bästa, men att jag ite kunde förvänta mig stordåd i och med att hon är svår att rida utan spö, samt att jag blev uppkastad på henne i sista minuten. Hon var otroligt seg inne på banan och jag var totalt utmattad vid slutet av ritten, men hon fattade galopp i båda varven och vi genomförde alla moment. jag hade ju inte så bra förutsättningar för att göra bra ifrån mig i den här ritten, så jag är väldigt nöjd med hur mycket jag faktiskt kämpade. Resutatet? 49,83%...
 
 
det finns massor av bilder frånt ävlingarna men dock ingen film eftersom mina föräldrar missade mina starter pga förändringarna i tid. De kommer upp när jag har fått tag på dem!
 
/Vera
 

» Jag lär mig, sakta men säkert

Hej!
Idag red jag först i min vanliga grupp och sedan hos Fredrik.
 
17.00
 
Vi red på utebanan och jag fick Bonte. Trodde han skulle vara väldigt galen men han var faktiskt snäll. Vi övade på delar ur LB:2 programmet eftersom det är det som alla tävlar på fredag. För "en gångs skull" så är jag faktiskt nöjd med min ridning i dressyren. Jag försökte tänka på min sits så mycket som möjligt och verkligen "sitta på rumpan", och mestadels gick det bra även om jag tappade ibland när Bonte hade lite bråttom. Hade honom även fin i formen när jag väl kom till ridning. Riktigt fin ponny som jag inte ridit sen han kom, lite skillnad på min ridning nu och då haha!
 
Hos Fredrik
 

Det hela började med att vi körde fel och jag fick typ ett sammanbrott för jag blev så stressad haha. Vi kom dock rätt tillslut och jag fick reda på att jag skulle ha Roger. Hela ridpasset gick ut på att vi skulle kunna reglera hästarnas galopp och att vi skulle rida riktigt lugnt och noggrant, sådana övningar som jag älskar. Jag har tyvärr ingen film så jag får försöka förklara hur det såg ut. På ena långsidan stod det tre pyttesmå räcken och på mitten av den andra ett kryss som sedan blev en liten oxer. Mellan räckena skulle det vara 5 galoppsprång (4 normala), vilket gjorde att man var tvungen att hålla i hästarna ganska mycket för att de skulle få plats. Själva övningen var att hoppa det första lilla räcket, galoppera på 5 galoppsprång och hoppa det andra för att sedan vända som på en stor volt, hoppa oxern, fortsätta volten tillbaka på räcket man precis hade hoppat, och fortsätta ut på det sista räcket på 5 galoppsprång.
 
När vi hade fått koll på vägarna så la Fredrik till en svårighet, och det var att vi skulle komma på tio galoppsprång på vardera sida av volten. Alltså 10 galoppsprång från att man hade hoppat lilla räcket till oxern, och 10 från oxern till lilla räcket igen osv. Detta var lite klurigt till en början eftersom man verkligen måste hitta voltspåret för att komma rätt, storleken på en volt kan ju varieras så mycket.  Dessutom var ju hela meningen att vi skulle hålla i hästarna lite vilket betydde att det normala hade varit att gå på 8 eller 9 galoppsprång. Roger tittade lite på oxern i början eftersom Fredrik hade lagt en bom lite snett över den för att göra den lite "läskigare", och det gjorde att han faktiskt stannade upp en gång när vi kom lite nära, och sedan hoppade från stillastående. Där flög jag... haha! Blev faktiskt inte alls rädd utan bara förbannad på mig själv för att jag inte kastat mig fram och gett eftergift när jag kände att han skulle göra så. Det var ju rycket i tyglarna som gjorde att jag flög av, och det hade ju kunnat undvikas om jag hade följt med bättre. Men som Fredrik sa "Man kan inte förutse allt," och det är ju sant. Det var ju bra att jag inte blev rädd och att jag hoppade upp och gjorde övningen så mycket bättre sedan.
 
Jag kände att jag verkligen kunde reglera Rogers galopp utan att använda speciellt stora hjälper på slutet, och Fredrik sa att jag kom åt honom bättre än någonsin, så det visar ju att övningen verkligen gav resultat!
 
En bild från när vi galopperade fram idag;).
 
 
 
 
Det är så himla roligt att träna på sådana här simpla övningar som verkligen ger resultat. Ryttaren blir mer noggran, hästen mer uppmärksam, ja, allt blir bättre helt enkelt. Inte förren man har bemästrat sådana här övningar kan man börja ge sig upp på högre höjder, men har man väl bemästrat dem så är höjderna inga problem;).
 
/Vera
 

» Dagens ridpass på Maranello

Hej!
Idag ersatte jag Vera K i 17.00 gruppen och fick till min glädje rida Maranello. För åskådarna såg det nog inte ut som att det gick speciellt bra för mig, formen var inte riktigt där och tempot var lite här och var, men jag lärde mig mer under den här lektionen än vad jag gjort under hela terminen.
 
Tessan gick igenom vikten av att sjunka ner med benen och "sitta brett" i sadeln, och det var något heöt nytt för mig så det tog ett bra tag att få kläm på. När jag dock lyckades göra det i skritten, och sedan började trava under nedsittning, så kom jag plötsligt ner i sadeln ordentligt igen! det är en känsla som jag har letat efter ända sedan Skogslotten frra året, vilket blir nästan ett helt år, och nu hittade jag den, om så bara för korta stunder. Jag ska öva vidare på det på min lektion imorgon, på tävlingen och ändå till terminens slut så att jag förhoppningsvis har automatiserat det lite innan hästarna åker på bete.
 
Galopen var som vanligt den bästa gångarten och det var även där jag red bäst. Maranello galopperar så fint och härligt genom kroppen när man kommer till ridning, som den forna galoppör han är! Nu ska jag försöka hålla huvudet kallt och ha en precis lika bra sits som jag hade under de bra delarna av passet, och lägga till lite bra ridning på det på fredag, så tror jag att det kommer gå super för oss!
 
Marsnello, som han kallas just för att han är så snäll;).
/Vera
 

» Vad tycks?

Hej!
Nu har min nya bloggdesign kommit upp och jag tycker att den är jättefin. Det är Jessika som har gjort den och jag tycker att hon gjorde ett superbra jobb, så tack Jessika! Jag får så mycket emr motivation till bloggandet när jag har en ny, fräsch design som matchar mig på bloggen, så nu kommer jag säkert hålla igång bloggandet bättre än vad jag gjort det senaste.
 
Den här veckan har jag dessutom myckt att skriva om. Ridpass både tisdag och onsdag, tävling på fredag och Strömsholmsbesök på lördag. En riktigt rolig vecka alltså som jag ser fram emot att uppleva!
 Dessutom är det inga prov eller läxor kvar och betygen ska vara satta imorgon, så jag har tid för att göra vad jag vill på min fritid, så skönt! Snart är det sommarlov också med ännu mer frihet och en massa roliga skaer som händer, can't wait!
 
Sjätte junitävlingarna förra året. Det här året går jag in som en hoppryttare med betydligt mer erfarenhet än vad jag hade då, och dessutom sitter jag på storhäst;).
/Vera
 

» Om mig

Hej och välkommen till min blogg! Jag heter Vera Bolmgren och är en 15 år gammal tjej som älskar hästar och ridning och lägger mycket tid på det. Hoppningen är det jag brinner för och jag tränar regelbundet för min tränare Fredrik Knutsson, men rider även på Djurgården Ridskola varje vecka. I min blogg skriver jag mycket om mina tankar och mål kring ridninge, hur jag ska uppnå dem, samt följer upp dem under tiden. Därför kommer ni få läsa mycket analyser av tävlingar och träningar, men självklart också om en massa annat i mitt liv. Jag hoppas ni fortsätter läsa min blogg!