» Wow, vilken hoppträning!

Hej!
Det var sjukt länge sedan jag skrev nu, men jag tror att ni alla kan förstå att det blir lite svårt att hinna såhär sista terminen i nian, när slutbetyg ska sättas, nationella prov göras etc. Jag har i alla fall ridit mycket och idag genomförde jag en hoppträning som jag sent kommer att glömma.
 
Jag fick rida Cheval ute hos redrik och redan från start så var han på mig att jag verkligen skulle rida henne fram. Alltså att jag skulle få mer tryck i henne än vad jag vanligtvis rider med, för att hon måste förstå att hon ska lyssna på mig, men också för att om man får henne att fokusera på att trampa p så mycket framåt, så har hon inte tid att fokusera på andra, eventuellt läskiga, saker. Detta kändes först väldigt ologiskt då jag som ganska orutinerad ryttare på hästar med lite mer krut i, alltid har trott att de blir mer benägna att "sprattla iväg" om de går i ett högre tempo. Med den här ridningen så kunde jag dock galoppera och trava samt hoppa i båda varven utan att hon en enda gång reagerade för ett läskigt hörn eller något annat, så man kan ju inte annat än att konstatera att jag hade fel haha! Jag ska verkligen försöka att komma ihåg hur jag red här i början, för så framme för skänkeln och uppmärksam för mina hjälper som hon var idag, det har hon aldrig varit, och det blir så mycket lättare att hoppa då!
 
Vi hoppade först fram på ett räcke i trav som höjdes upp litegrann alt efterso, och detta kändes bra även om jag gjorde någon tabbe med vägen och glömde hålla upp blicken någon gång. Sedan gick vi vidare med att hoppa en 5,5:a, och där hände det grejer haha. Jag kände redan från början att pga den fördelaktiga framridningen så var hon redanså pass framme att jag kunde hitta en bra takt i en trav som det var lagom med tryck i, och det gjorde att jag 9/10 gånger kom väldigt jämt, lugnt och bra in på övningen. När Fredrik märkte att det gick så bra så bestämde han sig för att låta Cheval få hoppa lite högre hinder för första gången på ett tag. Hon har nämligen haft en period då hon endast hoppat låga hinder på tillrättalagda avstånd för att hon ska få tillbaka självförtroendet, och det verkar ha gett resultat, för jäklar vad hon hoppade! De sista gångerna, när det var som högst, hoppade hon så bra att jag nästan flög av haha ;)! När Fredrik mätte hindret vid slutet av lektionen visade det sig att det hade legat på 1.20, vilket är det högsta jag har hoppat, så att det ändå kändes hyfsat stabilt vad gäller självförtroende hos mig och hästen känns ju otroligt bra!
 
Efter detta fick jag hoppa en serie i galopp också. Där märkte jag cokså av vikten av att hon verkligen är framme för skänkeln, för det som brukar vara så svårt i vanliga fall, att få bort de små "studs-sprången" innan hindren, var nu mycket lättare, och vi kom rätt nästan varje gång, härlig känsla! Dock hade jag lite problem med rakriktningen efter, både på grund av att jag ofta tappar balansen lite när sprången blir större, men också av att det är nytt för mig att vara så snabb i tanken efter hindret, men det ska bli bättre!
 
Tillslut så hoppade vi en bana där både 5,5:an och kombinationen ingick, och dessutom en vattenmatta, och hindret som vi travhoppade på volt i början av passet. Här fick jag ett eller två stopp på den höga oxern i 5,5:an när jag inte ramade in henne ordentligt, men vi hoppade sedan igenom den igen och kom över på ett bra sätt ;). det bästa av allt, förutom att få känna på lite större språng, var nog ändå att få känna att jag faktiskt börjar göra rätt i min ridning på henne nu. Bara man tittar på skillnaden mellan passet på henne på påsklovet, där hon sparkade så att jag nästan ramlade av för att jag var för hård i handen, till idag när hon inte sparkade en enda gång, så är skillnaden enorm. Och det är jag väldigt glad för, för jag vill ju självklart att hon ska trovas och tycka att det är roligt att ha mig på ryggen!
 
Det är verkligen synd att jag inte har någon film från dagen, eftersom jag själv väldigt gärna hade velat ha det för att kunna analysera hur det ser ut när det känns såhär bra. Förhoppningsvis kommer det fler sådana här pass, som fastnar på film! Istället får ni en gamal bild på mig och Cheval från i vintras!
/Vera
 
 
 
 
 
  

» Påsktävlingarna

Hej!
Nu är påsktvlingarna 2015 över och jag tänkte summera mina resultat här. I dressyren hade jag som sagt Imprezka och jag är jättenöjd över hur jag red, även om det var något i undertempo. Nästa gång jag tävlar henne i en liknande situation blir det dock sporrar på för att förebygga sådana retliga avbrott i galoppen, jag förlorade 3 poäng på dem..
 
Här är videon från den ritten!
 
 
Sedan tävlade jag ju Bobby i 60 cm, det skulle varit 70 cm men vi valde att tävla lågt för att inte belasta honom onödigt mycket. Tyvärr så tog pappas minne slut mitt i omhoppningen, så hinder 10 och 11 finns inte med, det var det gula räcket och regnbågsoxern. Jag är väldigt nöjd med den här rundan eftersom jag lyckades hålla ett jämnt tempo hela vägen och rättade galoppen när den blev fel. jag är även väldigt nöjd med den första distansen, där galoppen var så pass igång att han gick på rätt antal galoppsprång direkt, något som annars kan vara lite svårt med honom i början av banan. Det enda som jag känner att jag kunde gjort bättre var svängen upp till fyran som var ganska skarp. Där hade jag inte riktigt koll på hans ytterbog och vägen blev ganska obalanserad, men Bobby kämpade på och hoppade ändå.  Ritten gav 37 stilpoäng vilket inte är det högsta vi fått, menmed tanke på de små missarna som fanns i grunden tycker jag ändå att det var en rättvis bedömning. Det resultatet gav en andraplats!
 
Hur tycker ni det ser ut?
 
 
Den tredje och sista rundan för tävlingen gjorde jag på Biggie i 80 cm klassen, och det är nog egentligen den jag är mest stolt över, trots att resultatet egentligen inte blev så bra. Jag hade aldrig hoppat honom innan och var ganska nervös innan och dessutom upptäckte  vi ett sår i mungipan på honom precis innan framridningen, vilket gjorde att jag var tvungen att rida honom på hackamore, ett bett jag aldrig ridit på förut. På framridningen såg jag till att svänga mycket för att känna hur tydligt jag behövde rida för att få honom att vända, och det var nog smart eftersom det fanns många ganska skarpa svängar på banan. Svängen till trean tycker jag att jag klarade av bra, men den till fyran blev väldigt obalanserad och vi fick ta det hindret i trav, något som Biggie skötte galant.
 
Överlag tycker jag att Biggie kämpade på riktigt bra, 80 cm är högt för honom och hans hoppteknik och han hade faktiskt aldirg tävlat det innan det här, även fast han självklart gått många banor på den höjden, och högre.  Han försökte hela tiden lista ut vad jag ville att han skulle göra och gjorde sitt bästa för att lösa distanserna. Den första, mellan ettan och tvåan, tycker jag blev riktigt bra!
I omhoppningen började han bli lite trött och jag red lite dåligt mot det andra hindret, nian, vilket resulterade i en "vägran." Den tar jag dock på ig helt för jag är säker på att hanhade hoppat om jag styrt lite bättre, något han visade när jag styrde på hindret igen sedan. På tian vet jag egentligen inte riktigt vad som hände, det kändes som att vi kom rätt. det är lite svårt att se såhär i efterhand eftersom det filmas "bakifrån."
 
Med tanke på förutsättningarna är jag verkligen supernöjd med den här starten, trots att den resulterade i 8 fel. jag  fick verkligen rida genom hela banan och bevisade för mig själv att jag faktiskt är tillräckligt duktig för att lotsa en något grön häst runt en 80 cm bana, roligt!
 
Ritten resulterade i 40 stilpoäng efter fyra poängs avdrag för felen, hade vi gått felfritt hade vi alltså fått 7 poäng högre stil än vad jag fick med Bobby, nu blev det dock bara tre, ganska häftgt ändå?
 
Här är videon, enjoy ;).
 
 /Vera

» Tävling

Hej!
Idag har jag tävlat Inprezka i dressyr på påsktävlingarna och det gick faktiskt riktigt bra! Hon var lite seg eftersom hon gått en gång med Astrid innan mig och därför fick vi ett avbrott i varje galopp vilket drog ner poängen såklart. Däremot så red jag mycket, mycket bättre än vad jag någonsin gjort på tävling innan, jag hade henne i form genom hela travprogrammet och red noggrant, om än lite i undertempo, superkul verkligen!

Imorgon är det hoppning och där har planen ändrats lite. Jag ska hoppa Bobby i den "höga" klassen där jag egentligen skulle lägga till 10 cm, men eftersom att han varit väldigt trött på sistone och måste hålla sig fräsch till allsvenskan om en månad så ändrades det så att jag bara hoppar 60 cm. Jag tycker ändå att det känns okej eftersom höjden inte är det som är problemet med honom och jag redan har hoppat 70cm med honom många gånger. Jag tänker snarare att det får bli en riktig skolrunda där jag endast tänker på att rida riktigt bra vägar och distanser.

Sedan ska jag tävla Biggie i 80cm också vilket ska bli roligt. Jag har inga stora förväntningar eftersom jag aldrig har hoppat honom, men jag ska göra mitt bästa och hoppas på en bra känsla!
Jag återkommer med filmer från ritterna!
/Vera