» Ett halvbra ridpass gav mig en spark i baken

Hej!
Idag red jag en av de nya ponnyerna, Novella. En superfin ponny född 2007, lit åt det heta hållet. I början hittade jag inte alls bromsen, när Anna sa att jag skulle vara lugn i handen vågade jag knappt ta en halvhalt typ haha! När jag väl red i galoppen gick det superbra och det gav en väldigt härlig känsla, mestadels dr jag dock inte alls så bra. Jag lutar mig liksom bara någon grad för mycket framåt, men det är tillräckligt för att jag inte ska komma till ridning. När jag tillslut verkligen sätter mig på rumpan och rider, då släpper de första hästar, men det är inte alltid jag Melker detta och kommer dit. Därför bokade jag en privatlektion på fredag och funderar helt ärligt på om jag inte ska rida Novella då för att verkligen komma till ridning, det är en så otroligt fin ponny och jag vill inte sitta upp på henne med tankar som att jag förstör hebne för att jag inte har tillräckligt bra koordination etc. Ja, så får det nog bli.

Snäll och fin ponny som sagt som jag verkligen hoppas får behålla sin finkänslighet även som ridskoleponny. En ponny jag vill rida mer, roligt att DJRK satsat på en lite hetare ponny, det är otroligt viktigt att kunna rida olika sorters hästar.

Har tyvärr ingen bild på Novella, men ska försöka fixa om jag rider henne mer;).

/Vera

» Studiebesök på Djursholms RK

Idag var vi på Djursholms RK för att titta på en match i ponnyallsvenskan och det var väldigt lärorikt. Jag fick en bredare förståelse för hur allting fungerar på tävling, hur man tänker när man tidsplanerar, vad det kommer innebära att vara med i tävlingsgruppen etc. Det var många fina ponnyer på plats och det var roligt att se hur ryttare av olika ålder och hästar av olika typ tog sig an banan. Vi fick gå båda banorna innan klasserna startade, vilket var skönt då jag insåg att man faktiskt kna lära sig en bana på 5 minuter om man är lugn och inte stressar upp sig, att man inte behöver 30 minuter som vi ofta får på ridskolan.
 
Vi fick gå runt och titta på framridning och framhoppning som som tur var inte var så kaosig som Angelica varnat för, men det är bra att man vet om att det kan vara kaosigt i alla fall, så att man är beredd. jag lan ju säga att jag blev oerhört tävlongssugen av det här besöket och jag hoppas innerligt att jag kommer med i den där himla tävlingsgruppn nu, det skulle vara så himla roligt. Jag blev så inspirerad att jag till och med trotsade mina knän och gav mig ut på min första löprunda sedan de började krångla, om jag ska vara me dpå den där fysen ska jag vara i bra form!
 
Jag tycker överlag att upplägget som Amgelica och Linnea lagt upp är så himla roligt, perfekt och smart. Högkvalitativ ridning varje vecka där man kommer träna på svårigheter som hinderdekorationer, musik, applåder och framhoppningsscenarion etc, teori både om hästen och mönniskans behov för att prestera, samt fys för att hålla oss som ryttare i så bra form som möjligt. genialt, och enligt Linnea och Angelica, unikt i Sverige! Superkul att just DJRK får vara med i det här tycker jag!
 
Det började med ponnycuupen, nu ska DJRK testa sina vingar på de riktiga tävlingarna;).
/Vera
 

» Fredagens och lördagens ridpass

Hej!
Nu ska ni få läsa om vad jag haft för mig de senaste dagarna! Fredagens ridpass var nog ett av de roligaste jag någonsin ridit, helt seriöst! Vi fick byta hästar på hoppspecialen och jag fick Purdy, ett litet C-ponny sto som ägs av Annas dotter. Jag var lite nervös innan då jag vet att hon kan bli rätt pigg och lite brallig, och eftersom Ester  inte hade hittat hennes martingal kände jag att det kunde sluta lite hur som helst haha. Det gick dock så otoligt bra. Hon var väldigt pigg och framåt men inte för mycket utan lyssnade på mina förhållningar, och ingen av den osäkerheten som jag känt när jag hoppade henne förut i min vanliga grupp fanns kvar. Visst, det var rätt så svårt när vi skulle hoppa på C volten t ex men där handlade det bara om att jag skulle hitta vägen, inte att Purdy gjorde något fel.
 
Det härligaste var dock när vi skulle hoppa trekombinationen utan volter, när Angelica höjt upp den lite. Den låg på ca 80-805 på de två sista hindren och jag visste ju att Purdy hoppar ganska stort, så jag satsade verkligen på att vara så följsam som öjligt. Dessutom red jag väldigt ktivt mellan hindrena för att hjälpa henne att förstå att hon var tvungen att gå på framåt för att kunna gå på två galoppsprång. Hon hade säkert gått på 2 även om jag inte hjälpt henne, men jag kan tänka mig att sprången hade blivit större och hela serien mer orytmisk. Jag hade självklart kunnat rida bättre i mpnga lägen, t ex i voltarbetet som jag nämnde, men jag är så otroligt nöjd med att jag kunde sitta upp på en ponny jag knappt ridit förut, som är helt annorlunda mot de jag brukar rida, och bara fixa det!!
 
Här kommer film på de sista, härliga srången!
 
 
På lördagkvällen hoppade jag Imprezka för Fredrik, och det gick bra utifrån de förutsättningarna vi hade. Imprezka hade gått en lektion och en uteritt innan, vilket jag tyckte var synd då det dessutom var en väldigt varm dag, och det inte är varken kul eller lätt att hoppa när de är trötta. Vi jobbade med små hinder på A volten, volter mellan hinder på en distans och satte sedan ihop det för att få en minibana. Jag hade som ni förstår lite svårt att få upp tempot eftersom hon var så trött, och det kändes dessutom nästan lite taskigt att pressa henne när jag visste att hon hade gått lite för mycket, men Fredrik såg ju att hon var trött och anpassade lektionen efter det. En väldigt positiv sak som jag lade mörke till är att vi börjar hitta varandra mer även på marken nu. Även om fokuset inte ska vara på formen när man rider fram i hoppning, så lyckas jag ändå hitta "dragläget" där hon går på fint fram och in i handen, nästan direkt när vi börjar rida fram, och det visar ju att vi kommer närmare varandra och att jag börjar förstå hur hon fungerar, så det är ju roligt! Jag hoppas att hon inte får gå lika mycket innan nästa hopkurs och att ag även får testa att hoppa henne på utebanan någon gång innan sjätte juni, då ajg inte alls vet hur hon reagerar där äve om de flesta säger att hon är snäll.
Kram!
Vera

» Påsktävlingarna 2014

Den här tävlingshelgen har varit riktigt bra. I dressyren tävlade jag Alban i LB:1 som var hur snäll som helst och gjorde allt jag bad om. På framridningen blev han riktigt fin och släppte igenom ordentligt, men tyvärr kunde jag inte hålla det genom hela programmet eftersom vi båda var trötta pga värmen. Jag tycker ändå att jag fick en bra känsla bitvis och att vi gjorde en bra första tävling. Ritten slutade på 60% och fick kommentaren "En fin uppvisning där hästen ibland brister i formen. Mjukt ridet, på rätt väg" Det tyckte jag var en väldigt bra beskrivning eftersom jag som sagt hade en trevlig känsla men inte riktigt hade orken att rida ihop honom lika bra som jag brukar. Nu tränar vi mer och kommer tillbaka till sjätte juni!
 
I hoppningen tävlade jag Imprezka i 80cm och det gick verkligen superbra! Jag var väldigt nervös tidigare under dagen eftersom jag inte var riktigt säker på om det varit ett klokt val att anmäla oss till 80cm, om vi var redo, men det var vi definitivt! Under framridningen tänkte jag bara på att hela tiden rida fram, och att fortsätta rida på när det kom fram hinder. Att inte börja plocka och ta ner henne i tempo etc, och det tyckte jag att jag lyckades bra med.  Språnget som hon tog på muren när vi hoppade fram var så himla luftigt och härligt, ock blev det inte riktigt lika bra påtävlingsbanan, men där fanns det många andra bra språng. Jag tycker att jag lyckades hålla ett bra tempo hela tiden, dock fick jag sakta av till trav en gång för att rätt galoppen, och att mina vägar var bra. det tyckte tydligen domaren också eftersom jag fick en åtta på vägar. Vår stil var lverlag mycket bättre än när vi tävlade i julas, vi har höjt oss 7 poäng, vilket i snitt är en poäng per bedömningspunkt, superbra tycker jag. Vi fick åttor på ekipagets utseende samt vägar och sjuor på resten. Förra gpngen fick vi en åtta på ekipagets utseende och sexor på resten, så definitivt bättre.
 
Rundan slutade i en andraplacering och vi fick göra ett fartfyllt ärevarv haha. Det gick knappt att få stopp på henne efteråt. Supernöjd är jag i alla fall!
 

Här är filmen från både dagens runda, tycker vi har utvecklats ganska fort, eller vad tycker ni?
 
/Vera
 
 
 
 
 

» Gårdagens

Hej!
Jag rider så mycet nu under lovet så det är lite svårt att hinna med att skriva om alla ridpass haha, men nu tar jag gårdagens i alla fall.

Överlag gick privatlektionen riktigt bra, jag hade Alban i en stadig form efter bara några minuter, och den blev sedan bara bättre och bättre. Jag red för Anna men Maria var i ridhuset samtidigt, vilket gjorde att jag kunde ta del av tips och kunskap som hon har som utbildad dressyrdomare, perfekt! Hon poängterade verkligen en sak som man ofta glömmer i de lättare programmen, och det är vikten av att verkligen rida mellan de olika rörelserna i programmet. Att inte ta en långsida i trav som en transportsträcka utan hela tiden tönka på hästens form, framåtbjudning och rakriktning, ens egen sits och hörnpasseringarna. Herregud vad Anna fått tjata på mig om dem , men nu börjar jag äntligen fatta varför de är så viktiga. Det är ju så, att om man inte går ut i hörnen och ställer hästen, så går det faktiskt inte att göra en bra väg på t ex diagonalen, för man kommer inte ut till bokstaven ordentligt. Det var en riktig "aha upplevelse" för mig eftersom jag alltid tänkt att hörnen bara handlar om att ställa hästen lite, när de egentligen ger förutsättningarna för hela vägen, samt hur bra poäng man får!
 
Mitt problem är att när Anna säger att jag ska gå ut mer i hörnen så trycker jag på mer med innerskänekln, men får kraften för att göra det genom att luta mig inåt. Den lutningen gör att jag samtidigt ber hästen att gå inåt, vilket gör att det inte händer något överhuvudtaget. Anna sa att jag ska luta mig lite mer utåt samt titta lite in i väggen när jag rider mot ett hörn, för att verkligen få ut hästen, samtidigt som jag ställer. Jag fick till det några gpnger och då kände man verkligen skillnaden!
 
Galopprogrammet är fortfarande lite klurigt, men det blir bättre och bättre. Nu är det egentligen mest mina hälar som ska trampas ner, och avsaktningarna till trav som ska bli bättre. Alban gör sitt bästa utav sina förutsättningar, vilket är en ganska kantig galopp, och det är min uppgift att göra det så lätt som möjligt för honom. Alltså ska jag verkligen kämpa allt vad jag har för att han ska gå ut i hörnen innan mellangaloppen för att få en så bra väg som möjligt, och sedan, trots att det är svårt, försöka att verkligen, sätta mig på rumpan och bromsa upp efter galoppen, så att jag inte förlorar en massa poäng på traven däremellan.
 
Jag ska inte lämna något åt slumpen, rida så bra jag bara kan och verkligen plocka poäng hela tiden. jag ska kämpa varenda sekund, men speciellt i travprogrammet ska jag rida bättre än jag någonsin gjort, det har jag lovat mig själv. Det spelar ingen roll hur mycket tröningsvärk jag får, de där hörnpasseringarna ska sitta.
 
 
Nu har ni fått läsa ett av mina "jävlar anamma" inlägg, mend et ör viktigt för mig att få skriva ner vad jag ska göra och framförallt, hur jag ska göra det. Nu har jag planerat min ritt in i minsta detalj, och det enda som kan sabotera planen är saker som jag inte kan styra över, t ex Albans reaktion när han kommer in på banan, men sådant tar vi när det kommer.
 
Fin häst..
/Vera
 

» Mental förberedelse

Visserligen är det väldigt små tävlingar jag tävlar, men jag försöker ändå lägga vikt på både fysisk och mental förberedelse för att kunna prestera så bra som möjligt. Jag visualiserar att jag rider så bra jag bara kan genom programmet, och "mind-trickar" bort eventuella orosmoment. När jag blev nervös för att jag valt en för hög höjd i fredags till exempel, då började jag genast att först analysera varför jag tyckte att det var högt, och kom fram till att det var oga ridhusets storlek och min ovana att rida just den hästen. Då sökte jag upp ekipage som rider rundor på 80cm på youtube etc, och ser då att det faktiskt är löjligt lågt jämfört med hästarnas kapacitet. Pratade även med Angelica för att få tips om hur jag kan tänka, och det här var det hon svarade:
 
- Tänk att en oxer är mycket lättare för hästen att hoppa än ett räcke. Alltså kan jag, när oxrarna ser stora och skrämmande ut, tänka att hästen kan sköta dem mycket bättre själv än vad den kan på ett räcke som ser mindre ut och därmed ger mig bättre självförtroende.
 
- Utmana dig själv att rida kaxigt. Om man ger sig själv en utmaning att "visa att man klarar detta" så rider i alla fall jag mycket bättre, för jag vill visa att det går, att jag kan.
 
-Tänk att hindren i själva verket är så låga att hästen skulle kunna hoppa dem i trav. Superbra att tönka såhär om man blir stressad över höjden, för upp till 90cm-1m är det faktiskt inga problem för hästen att hoppa i trav, det ger en ett lite bättre perspektiv på hur lågt det faktiskt är för hästarna.
 
 
Brukar ni förbereda er menatlt inför tävlingar och uppvisningar? Och brukar ni använda någon av de metoderna jag nyss räknade upp?
 
jag på en ponny som jag från början knappt trodde att jag skulle klara av, men som jag sedan gick in och hoppade en felfri runda tillsammans med. Mycket, tror jag, tack vare min inställning!
/Vera
 

» Programträning med Alban och Astrid

Idag red jag delar av programmet på Alban  som till min stora glädje blivit frisk! Jag red tillsammans med Astrid för Sara dom jag faktiskt aldrig ridit för förut. Hon var i alla fall duktig och gav bra instruktioner.

I början av passet jobbade vi med övergångar och Alban var väldigt lydig vilket var roligt. Övergångar från skritt till trav och trav till skritt har jag bestämt mig för att börja min framridning med när jag joggat fram honom, eftersom det sätter hästarna lite mer på bakbenen. 

Efter detta gjorde vi lite serpentiner och lite mellantrav på diagonalen. Allt gick bra men jag måste verkligen öva på att sitta ner i mellantraven, just nu studsar jag som en pingisboll haha! Vi tränade även på att rida upp och göra halt, och sålänge jag är fokuserad och vänder upp i tid så ska det inte vara några problem med det. 

En annan sak som jag märkte idag var att jag äntligen börjar hitta kontakten i tygeln i galoppen. I mellangaloppen blir det lite allmänt kaos med uppsamlingen och avsaktningen, men när jag rider i arbetsgalopp så glappar inte tygeln längre, och det gör att Slban får en mycket trevligare form=trevligare känsla och högre poäng;).

Ja, det här kan nog gå riktigt bra tror jag. Jag ska rida riktigt ordentligt imorgon och verkligen försöka att inte lämna något åt slumpen, men sedan är det, som Linnea sa, bara att fokusera på det jag kan göra något åt och försöka lägga det andra åt sidan. Att Alban kan bli spänd på banan kan jag ju inte påverka i dagsläget till exempel, utan jag ska bara se till att gör en bra framridning och vara avslappnad på banan så kommer det gå så bra dom det kan gå!

Fin bild på Maranello från idag;).
/Vera


» Hoppspecial 11/4

Hej!
Gårdagens ridpass gick både bra och dåligt. Jag fick byta till Imprezka eftersom hon som brukar rida henne i vuxengruppen vr borta så det var ju superbra eftersom jag ska tävla henne, men i början när jag red gick det inte särskilt bra. Hon var pigg och fin som vanligt och hoppade fint, men jag vågade till en början inte rida på i något tempo alls. jag red för långsamt och då kom vi konstigt på hindrena, det blev obalanserat och jag höll till och med på att ta en flygtur i en kombination pga det. Allt detta är ju endast mitt fel eftersom Imprezka gör så gott hon kan utifrån de förutsättningar jag ger henne, och när jag höjde farten sen hoppade hon hur fint som helst, men jag tror bara att jag fick det lite svart på vitt att jag rider för långsamt på henne när hindren kom "upp" till 80-85 cm.
 
Det är en annan sak som jag tänkte på under gårdagens pass, att hindren såg så himla stora ut! När jag hoppar hos Fredrik hoppar jag 80cm utan att blinka, men igår var det nästan lite obehagligt. Jag tror att det har mycket att göra med storleken på ridhus faktiskt. I Fredriks ridhus kan man liksom verkligen gasa om man vill och har tid på sig att svänga, medans allt kommer mycket snabbare i vårat. dey är ingen anlending att inte rida bra, men det kan ju förklara varför jag blir lite mindre självsäker där.
 
Vi hoppade i alla fall en bana som skulle likna den som kommer vara på påsktävlingarna, och när jag väl fick upp tempot kändes det riktigt bra. När ag tänker efter så var det bara en enda sväng som var svår egentligen, en ganska skarp snett igenom, och allt det andra som gick fel berodde bara på tempot. Sedan ska jag tänka på att vara ännu tydligare med att visa vart vi ska efter hindrte då jag, antagligen för att jag är liten på henne, har väldigt dvårt för att få Imprezka att landa i rätt galopp. Det är ju ganska viktigt att man landar i rätt galopp, eller i varje fall saktar av och byter, när det är stilbedömning.
 
Efter ett dygn av analyserande och vridande och vändande av allting från olika perspektiv känner jag mig i alla fall mycket mer självsäker. Jag och imprezka ska klara den här rundan och vi ska göra det bra. det är ju ingen omhoppning vilket gör att vi endast behöver fokusera på att ha ett bar tempo och en bra rytm, väldigt skönt tycker jag! Målet är att gå nolla och framförallt ha ett bar tmpo genom hela banan. Note to self: Rid på ordentligt innan du startar!
 
Det här ska gå bra!!
 
/Vera
 

» Ska man bli bra måste man träna, även avsuttet.

Därför står jag nu och väntar på Irma. Vi ska gångträna och jag har en känsla av att det kommer bli jobbigt, brukar bli det när min vinnarskalle sätter igång haha!
/Vera



» Dagens ridning

Hej!
Idag red jag två ridpass, vanlig elktion och hoppträning. Jag skulle säga att båda gick väldigt bra. På min vanliga lektion valde jag först och fick jag Walther, vilket jag var nöjd med eftersom jag vill lära mig rida honom bättre. Tessan var vår lärare och jag hittade ridningen jag skulle ha snabbare än förra gången, även om jag fortfarande var lite fladdrig och ostadig i början. Vi fick till en helt magisk galoppfattning från skritt, det var verkligen som att han galopperade in i handen. Jag förberedda genom en halvkalt, la skänklarna på plats, kände hur han började tagga till men släppte inte iväg honom, och tryckte till. Så kom han fram i en fin och samlad galopp. Tror aldrig jag har förberett en galoppfattning så bra faktiskt, den känslan ska jag sträva efter att alltid ha nu!
 
Under hoppträningen hade jag Rick och det gick super. han hoppade med ett stort självförtroende vilket gav mig ett stort självförtroende. Vi hoppade en kombination ur en båge där oxern ut höjdes upp till ca 80-85cm vilket han hoppade otroligt fint. Sedan hoppade vi även en bana som bestod av ett lite mindre hinder i början för att få till en stor galopp och ett galoppombyte efter, några lite snävare svängar och bågar samt en kombination. han hoppade allt galant, bara en gång smet han förbi en oxer, och det var pga att jag hade noll styrning eller inramning. Gör om, gör rätt. det var verkligen en superhärlig känsla att hoppa de här hindrena och inse att jag inte ens blinkat åt höjder som jag skulle bli lite smått nervös över på t ex Imprezka, bara att försöka överföra den känslan till henne!
 
Startlistorna har även kommit upp i stallet och jag fick precis som jag ville vilket jag är glad för. Tyvärr har Alban gått och blivit halt, och därför är det lite osäkert om jag kommer kunna ha honom. Jag hoppas annars på Imprezka eller att kunna byta till ponnyklassen på någon vänster, men det är ju Alban jag vill tävla egentligen..
 
Aja, surt men det är bara att hoppas att han blir frisk, han är ju ingen ungdom längre;).
 
 
Fina Alban, styrkekramar fårn mig!
/Vera
 

» Ni måste kolla!

Jag kom precis över det här klippet på Edward Gal och totilas och ni MÅSTE verkligen titta på det! Det är inte nytt och flera har säkert sett det förut, men titta igen, för det är ren magi. Jag kan säga att trots att jag såg videon på en mobilskärm så har jag aldrig blivit så fängslad av en dressyrritt förut, alltså jag kunde inte slita blicken från skärmen! Den där hästen, musiken,?ryttaren, flytet, jag skulle bli ytterst förvånad om det har funnits eller kommer finnas ett bättre ekipage, någonsin.  Jag ska gå in och titta igen. Vad tycker ni?

http://m.youtube.com/watch?v=GT6Yn7SLkmQ
/Ver