» Vilken känsla!

Hej!
Den här veckan rider jag som ni märker väldigt mycket hos Fredrik eftersom jag sedan kommer åka iväg och jobba i en vecka innan skolan börjar. Jag har ridit både igår och idag och ska även rida imorgon så nu tänkte jag berätta om de två senaste passen.
 
Hoppasset, som var igår, inleddes i princip på samma sätt som det jag red tidigare i veckan. Jag fick rida bom-hinder-bom övningen, fast med en annorlunda anridning än förra gången, en serie och träna på att hitta diagonala linjer innan. över och efter hinder. Just den övningen verkade min hjärna ha bearbetat omedvetet för den gick såå mycket bättre jämfört med måndagens fiasko haha!
 
Mot slutet av träningen skulle vi i alla fall hoppa igenom två olika banor och det kändes verkligen superbra! Redan på den första distansen var jag med i tanken och red på framåt och satte tryck i henne, jag red aktivt inför varje hinder om jag kände att hon stid emot, och alla distanser satt! Det enda som blev lite knas var banans lägsta hinder ;). Det var ett kryss som jag råkade flyta ut lite i svängen på och därmed tappade kollen på bogarna och hästen. Då tog Cheval tillfället i akt och stod emot så in i sjutton, så där blev det en vägran. Det var bara att göra om och göra rätt och hon hoppade krysset utan problem sedan. Ett enda problem i en bana på 13 hinder tycker jag är klart godkänt med tanke på hur våra pass har sett ut tidigare.  
 
När både jag och Cheval pustat ut lite skulle vi avsluta med att hoppa en något kortare men högre bana. Jag tänker inte försöka förklara hur den gick för det blir bara förvirrande när jag inte har någon video att visa, men det som ingick var i alla fall en linje med räcke-räcke och 4 galoppsprång emellan, en långsida med räcke-räcke-räcke-räcke och 6 galoppsprång på varje distans, en båge mellan ett räcke och en oxer och en vattenmatta som jag hoppade rätt över ridbanan. Räcken och oxern på båge låg på ca 1m, oxern kanske till och med lite högre, och Cheval kändes hur stabil som helst på det! Inga tveksamheter alls gällande om hon skulle hoppa eller inte, det enda problemet var väl egentligen att jag inte red särskilt bra till oxern. Det var nerfrösbacke och jag kom inte riktigt ut i bågen vilket gjorde att vi kom lite i botten, men Cheval var duktig och hoppade fint ändå!
 
Summa summarum så är jag riktigt nöjd med det här passet, när hon är på det humöret hon var igår så hoppar hon som en miljon och det är så härligt att sitta på henne!
 
Om gårdagens pass var superbra, så var kanske inte dagens lika suveränt. Vi red markarbete/dressyr och jag hade väldigt svårt att få Cheval framför skänkeln. Hon är trött på grund av alla insekter etc som finns när hon är ute på natten så det måste jag ju ta hänsyn till, men hon ska ändå gå fram utan att sparka mot skänkeln när jag ber om det. Jag tror också att en anledning till den lite sämre känslan är att hon, och vi som ekipage, har utvecklats så otroligt mycket i hoppningen på sistonde, men i dressyren har varken hon eller jag kommit lika långt. Jag tror att vi måste gå igenom samma procedur som vi gjort i hoppningen under de senaste månaderna. Börja ställa krav=det går "dåligt" ett tag och allt som inte fungerar börjar visa sig=jobba vidare och utveckla min känsla för hur jag bäst rider henne på marken=vi utvecklas och känslan blir bra igen.
 
Här red vi idag!
 
Nu ser jag fram emot morgondagens pass för att se om jag kan förbättra känslan från idag!
/Vera
 
 
 
 

» Man lär känna sin häst

Hej!
Igår var jag alltså ute hos Fredrik för att hoppträna på Cheval, försöker ju rida där ute så mycket som möjligt nu under sommaren när jag inte har några läxor eller anat att tänka på. I alla fall så känns det verkligen som att både hon och jag har tagit ett riktigt stort steg framåt i vår utveckling de senaste månaderna! Jag ska förklara mer exakt vad jag menar.
 
För det första så känner jag Cheval ganska bra nu, jag har ju ridit henne regelbundet i över 8 månaders tid. Jag vet exakt hur mycket jag behöver ta tillbaka för att få in x antal galoppsprång när hon känns på ett visst sätt, och exakt hur mycet skänkel som behövs för att hjälpa till när avstånden inte blir rätt/hon står emot innan hindren. Hon, å andra sidan, har blivit så otroligt mycket mer stabil och härlig att sitta på. Igår hoppade vi en bom.hinder-bom övning som kom gansla tajt ur sväng, och även om hon inte var helt framför skänkeln och jag inte red helt perfekt alla gånger, så studsade hon lugnt och utan vidare över dryga 1.10 i den övningen! Jag känner mig mycket tryggare i när hon ska hoppa av och att hon är med på noterna nu än vad jag gjorde för några månader sedan. 
 
En annan sak som jag fick lära mig igår är att jag inte bnehöver få panik om hon inte är helt framför skänkeln från början, för det kan bli bra ändå. Visst ska det vara målet, men sålänge hon fortsätter sköta sig så bra som hon gör nu så kan jag bara rida på utifrån min bästa förmåga, och lite på att framåtbjudningen kommer när hindrena kommer upp och vi kommer igång.
 
Även hennes språngkurva känns mycket lugnare och bättre, och då är jag verkliegn ingen expert på sådant. Men känslan är liksom inte längre att hon hoppar för mycket uppåt, utan det känns som att hon ar mer tid på sig och har mer ett "lugnt tryck" i sin språngkurva. Det kände jag väldigt tydligt när vi hoppade en serie där hon enkelt fick plats emellan hindren utan att det blev stressigt eller "studsigt" men att hon samtidigt tog sig över hindren med tryck i sprången, härlig känsla!
 
Något jag dock har väldigt svårt för är att rida rakt på diagonala linjer. Vi gjorde det som en övning där linjerna blev tvärare och tvärare och man var tvungen att akta sig för att inte rida på någon bom, och jag kan räkna på en hand de gånger jag lyckades göra rätt. det är så svårt att hålla reda på linje, tryck, rakhet i hästen, ens egna position och att inte vika sig i överlivet innan hindret, puuh! det är något jag får jobba på helt enkelt!
 
På slutet hoppade jag igenom en liten bana med en lite högre oxer och ett räcke som första två hinder, en vattenmatta och två distanser på slutet, och där kände jag verkligen hur säker hon börjar bli. Jag kände ingen oro för att hon skulle tveka på höjden och hon stod inte emot alls på de högre hindren. det enda hon tyckte var läbbigt var sista hindret som var en mur som hon aldrig sett förut, men den skulle hon ha hoppat på första försöket om jag ridit ordentligt, vilket jag gjorde sedan.
 
Det jag vill säga med det här inlägget är att det är otroligt roligt och motiverande att se utvecklingen som man gör med en häst. Min resa med Cheval började med att jag satt gråtfärdig under nästan varje ridpass och knappt kunde galoppera, till att jag nu tycker att det är superkul att hoppa henne, och känner att hon gör det också!
 
Tyvärr finns det ingen video från det här passet då pappa inte var med, men mästa gång han är det ska jag lägga upp de första och den senaste videon på oss och skriva ett slags "utvärderingsinlägg" om dessa 8 månader!
 
Söta häst! 
/Vera
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Hemma från lägret och igång!

Hej!
I förrgår kom jag hem från Skogslotten och en otroligt rolig och lärorik vecka, om än väldigt uttröttande. Har de senaste nätterna sovit 12,5 och 10,5 timmar haha! Jag är i alla fall hemma nu och har redan hunnit med ett ridpass för Fredrik, som det självklart kommer en utvärdering av i ett annat inlägg.
 
Under veckan har jag utvecklats otroligt mycket, inte minst i dressyren, eftersom jag fick rida en häst som heter Secret Q som var otroligt fin just i den. Hon gjorde dock ingenting gratis, och det fick mig verkligen att inse ur aktivt man behöver rida är att ha en häst i en stadig form och balans ett helt ridpass. Självklart ska man aldrig vara hårdhänt, men jag som är väldigt mjuk som ryttare, måste komma ihåg att för att få ett stöd och verkligen "få ihop" hästen, så måste man våga ge den ett stöd och en drivning att förhålla sig till. Det går liksom inte att sitta där och åka och hoppas på att det ska gå bra, som jag ofta har gjort innan. Detta lärde Q mig väldigt bra, då hon blev väldigt fin när jag gjorde rätt, och lite tråkig och lång när jag gjorde fel. På så sätt kunde jag känna väldigt tydligt när jag kom åt henne och inte.     
 
På fredagen var det dressyrtävling där jag betsämde mig för att rida LB:1. Vid det laget hade jag hittat så påass många knappar att det inte tog särskilt lång tid för mig att hitta formen på henne, det svåra var att leka fram det stora och härliga steget som hon har i traven. I alla fall så kändes det bra på framridningen och jag gick n på banan med självförtroende. Första uppvändningen blev lite vinglig och jag tappade henne lite i galoppvolterna, men annars flöt programmet på bra. Jag fick totalt 7st 7:or, 6 6,5:or, 4 6:or och 2 5:or. Jag fick även en sjua på sitsen! Ett mycket bra resultat för att vara jag i och med att jag har haft det väldigt jobbigt med dressyren det här året. Procenten blev 65,41% vilket är ett personligt rekord på över 4% för mig, och jag blev placerad sjua av tjugotvå i dressyren, min andra placering i dressyr någonsin! Superglad var jag!
 
I hoppningen var Q också rolig, om än lite svår att få fram för skänkeln. Tyvärr fick jag inte hoppa henne på avslutningen då hennes ägare behövde ta hem henne som sällskapshäst :-(. Istället fick jag hoppa en sjuårig C ponny vid namn Cafe Creme, som är ny för Skogslotten för året. Hon var fin och rolig att rida med en stor och rund galopp och en generellt sett bra inställning till hoppning, men hon var ganska orutinerad och lite osäker vilket ledde till en hel del missförstånd och dåliga språng. Jag är i vilket fall nöjd med både min och hennes insats då vi kom i mål med endast 4 fel(på sista hindret!!). Dagen innan när vi tränade banhoppning hade hon nämligen rivit flera hinder pga kommunikationsmissar. En fin ponny helt enkelt som jag tror kommer bli superbra med lite mer träning och rutin. dessutom är det lite roligt att jag under veckan ridit både en liten storhäst, ca 1,55 i mankhöjd, och en mindre C ponny, ca 1,35 i mankhöjd. Det visar på att min lngd gär sig bra på många olika hästar, även om jag föredrar de lite större.
 
Är det något mer ni vill läsa om lägret, så säg bara till!
 
Tills jag har laddat hem bilderna från lägret så får ni se en på mig och Fragancia från en tävling med Fredrik i våras!
/Vera