» Film

Hej!
Här kommer filmen från min runda på Jasmine. Jag har varit bortrest i några dagar så har därför inte hunnit ladda upp den förren nu. Det blev något konstigt med filmen från rundan på Imprezka så jag får se om jag lägger upp den, men den på Petra kommer ni definitivt att få i alla fall;).
 
Det här var som sagt inte vår bästa runda, men man lär sig mest fån sina misstag, eller hur! Nästa gång jag tävlar henne kommer jag låta henne nosa på eventuella titthinder från det hållet de ska hoppas innan vi startar.
 
 
 
/Vera

» Sammanfattning, jultävlingarna

Jag tycker att jultävlingarna överlag har varit en bra tävling, där ja har visar att jag som ryttare klarar mer än jag tror. I dressyren red jag på 61,12% på Petra och botade min rädsla för hennes bockningar genom att inse att dem inte är så farliga egentligen;).

I hoppningen på Jasmine kan jag inte säga att det gick särskilt bra egentligen, men jag tycker ändå att jag gjorde det bästa av situationen när den uppstod. Det fanns flera hinder som var med på maskeradhoppningen på luciacabarén och därför var de självklart väldigt tittiga. Ett hinder var en grind med en glittervbom ovanför, och det tyckte Jasmine var jätteläskigt. Två vägringar innan vi kom över det men sen flöt banan på väldigt bra!

Hoppningen på Imprezka är jag däremot otroligt nöjd med! Vi kom 0/0 på hinder men tyvärr så glömde jag bort banan i omhoppningen(igen) och korsade därför min egen väg när jag red för att ta det hindret. Men jag är som sagt otroligt nöjd med ritten ändå och att jag klarade att sitta upp på en häst jag knappt ridit och hoppa en bana på ett bra sätt. Lite bättre tempo och mer banrepetition så står vi nog på pallen snart;). Jag måste ge en hel del cred till Imprezka också, jag tror aldrig att jag ridit en så lojal häst innan! I en sväng som var speciellt snäv så tappade jag galoppen helt och hon hoppade en 70cm oxer från stillastående! Det visar på äkta hoppglädje haha! 
Supernöjd kort satt oh jag ska se till att träna mycket och antingen köra 70 eller till och med 80cm på påsktävlingarna sen!
Filmer från alla ritterna kommer sen;).
/Vera

» Dagens ridpass

Hej!
Idag hoppade jag Imprexca på privatlektion med astrid och Blanca. det gick superbra och jag känner mig verkligen förberedd inför tävlingarna nu. Vi hoppade fram på lite olika kryss, ett på en lång linje och ett på en lite tvärare. Sedan hoppade vi en bana på 6 hinder. När jag fick upp tempot lite så kändes det riktigt bra, och vi kunde gå på rätt antal galoppsprång på alla linjer. Dessutom fick jag veta att många av hindren legat på lite över 70cm eller till och med på 80, så det känns verkligen som ett bevis på att vi är redo!
 
Film från idag, finaste hästen tvekar inte ens när vi kommer nära;).
 
/Vera

» Julafton 2013

Hej!
Den här julaftonen har varit bättre än någon jag kan komma ihåg. God mat, släkt och självklart julklappar. Jag fick flera saker som jag är otroligt nöjd med, men höjdpunkten är definitivt Young High ridstövlarna som jag fick av släkten, som jag har längtat! Jag har provat och kollat runt efter ett par som passar mina korta ben och ändå är snygga, och för några månader sedan hittade jag dem. Fatta känslan att öppna ett paket och hitta sina absoluta drömstövlar, som dessutom passar perfekt!

Premiäranvändningen blir imorgon och det ska bli så roligt även om de säkert kommer vara lite stela. Dock skär det lite i mitt hjärta att veta att jag kommer behöva springa runt och bygga bana i dem, men det är ju sånt dem ska tåla;). Jag kommer vara oturligt noga med att smörja dem och se till att de alltid står rakt i skåpet för att se till att de håller sig fina i så många år som möjligt!

Vad tycks?
/Vera






» En av mina första+ min senaste hopprunda

Hej!
Som utlovat igår så kommer lite jämförelsefilmer från olika stadier i min ridhistoria. Den första är från påsktävlingarna 2012, och även fast man kan tänka att det inte är så länge sedan så har det hänt en hel del.
 
Jag kommer ihåg att jag var extremt nervös och typ hade tunnelseende innan jag satt upp, pga att jag kände mig så osäker på om jag skulle ha kontroll över hästen och om jag skulle klara av situationen överhuvudtaget.  Runt banan kom vi ju, men tyvärr så var den sista linjen lite för klurig för min vägplanerinng på den tiden haha, så då fick vi fyra fel. Sista rundan vet ni ju hur det gick, sjukt bra!
 
 
 
Vad tycker ni är den största skillnaden? Enligt mig så är det min fölsamhet och mina vägar.
/Vera

» Mål inför jultävlingarna 2013

Hej!
Här kommer lite tankar och mål inför jultävlingarna.
 
Dressyr LB:1, Petra
 

I dressyren kommer fokus ligga på min ridning och att jag ska vara lugn och nogrann genom hela programmet. petra kommer antagligen vara ganska pigg eftersom hon redan tävlat en gång med samma program, så det är inte säkert att allt kommer flyta på fläckfritt, även om jag självklart hoppas på det. Jag ska vara speciellt noga med att behålla aktiviteten i ytterskänkeln och stödet på yttertygeln eftersom hon blir mycket stadigare och finare då plus att jag måse tänka på att inte göra en stor affär av galoppfattningarna. Förutom det ska jag bara se till att rida superbra vägar och försöka få till en stadig form, förutsatt att hon inte är galet stark. På framridningen ska jag få henne lugn och stadig i formen, det är oftast lättare att hålla en häst "på mattan" och få den avslappnad om den går på tygeln. I procentväg beror ,ålet på hur dte känns på framridningen. Går det bra på framridningen siktar jag på över 60% eftersom jag har hört att domaren är ganska generös. Går det inte bra på framridningen så siktar jag på över 55%.
Hoppning 60cm, Jasmine
 

I den här klassen känner jag mig ganska säker även om jag självklart inte får slappna av för det. jag har hoppat jasmine mycket den här hösten med bra resultat och dessutom blir hon bara finare om hon är pigg, vilket hon antagligen kommer vara på fredag. Hon är en av de enda hästarna som jag kan säga att jag tycker att det är positivt och inte ett dugg obehagligt när hon är pigg, eftersom det är mycket lättare att reglera henne tillbaka än framåt på hinder. Tuffa på över hindren med ett bra tempo och helst även bra stil. 0/0 är målet och jag ser ingen anlending till varför det inte skulle gå med tanke på hur det har gått på träning och tävling den senaste tiden.
 
Hoppning 70cm, Imprezca
 

Ny klass, ny häst. Självklart en del nerver, men samtidigt så otroligt roligt! Jag känner mig verkligen redo för det här! Fokuset på framridningen ligger på att känna att jag hela tiden har koll på tempo, rytm och väg. Hon ska lyssna på mig och jag ska känna mig bekväm i att lita på att hon hoppar sålänge jag ger henne de rätta förutättningarna. det viktigaste under den här starten är känslan. Jag vill få en bra start på min storhästkarriär *blink* och samtidigt leverera ett så bra resultat som möjligt. Drömläget skulle ju vara att gå 0/0, men om vi bara är felfria i grunden eller får ett skitpet kommer jag vara nöjd med det, sålänge känslan var bra! Jag ska ju även hoppträna på henne på onsdag så jag kommer vara väl förberedd.
 
Fina jasmine, nu tar vi dem!
/Vera
 
 
 

» Gårdagens ridpass

Hej!
Gårdagens ridpass var faktiskt väldigt roligt, även om många hästar blev lite koko pga kylan. Jag red Angela som jag inte ridit på ca 1 år, och hon var mycket roligare att rda än jag mindes henne. I början satt jag mest och letade knappar, och det gick väl inte superbra, men hon var positiv och ville vara till lags så det var ändå roligt. När vi började jobba på volterna s släppte någonting dock, för det var först då jag började rida på samandet innertygel, innerskänkel, yttertygel. Då blev hon genast mycket finare och även stadig i formen.
 
Galoppen var ingen höjdpunkt i programmet då hon blev otroligt sur på alla hästar som kom bakom henne vilket gjorde det svrt att hitta en bra rytm, så fort vi saktade av till trav ller skritt var det dock lätt att hitta tillbaka till formen och rytmen igen.
 
För att sammanfatta så är Angela en ponny som jag verkligen har fattat tycke för och väldigt gärna vill rida igen, dock hade ag väldigt svårt att komma till ridning i galoppen.
 
Arkivbild
/Vera
 

» Skolan för sista gången!

Nu bär det av till skolan för en enda lektion, sedan får vi våra betyg och så får vi gå hem. det ska bli så otroligt skönt med jullov, och jag har lovat mig själv att inte ens titta åt skolböckerna förren tidigast tre dagar innan vi börjar. Jag måste verkligen släppa skolan helt nu när jag faktiskt kan göra det! Lovet kommer även innehålla en hel del stall, tävling och träning som ni självklart kommer att få följa, och ett inlägg om gårdagens pass kommer upp senare idag!
Ha det bra!
/Vera
 

» Höjdrekord och motivationen på topp!

Hej!
Idag fick jag rida Rick, en quarterhäst som håller på att skolas om till hopphäst, som jag har ridit de senaste 3 gångerna. Jag tycker väldigt mycket om honom och det har gått bra nästan varje gpng jag har ridit honom, idag var inget undantag.
 
Vi började som vi ofta gör med att variera galoppsprång mellan bommarna, en väldigt nyttig och bar övning för mig som vill öka min inverkan på hästen. I början hitate jag inte riktigt bromsknappen och fick komma 2-3 gånger innan jag fick in 6 galoppsprång, men efter det gick det finfint att reglera både framåt och tillbaka. Efter det här gick vi över på en riktigt bra övning, att hoppa hinder på en volt. Det gör självklart att jag som ryttare får träna på att styra och ha koll på hästen, men enligt mig så blir det även lättare att hitta en bra rytm och ett bra avstånd fram till hindret. man får ju hela tiden ställa hästen lite innåt vilket gör den lugnare, och sedan får man inte en särskilt lång anridningssträcka vilket gö det lätt att känna om man kommer för stort eller för trångt. Här gjorde Fredrik så att man kom en gång och så höjde han medans man var på volten, och så höll han på tills han tyckte att det räckte. När vi hoppade i ena varvet kom vi upp på ca 80cm innan det blev kråksprång, men i andra varvet fick jag och Rick hoppa riktigt högt! Jag var till och med lite osäker på om han skulle hoppa efetrsom jag visste att han inte hade hoppat så högt förut, men han tuffade på och tog i ordentligt. Det var såå härligt även fast min sits var någonstans uppe i himlen haha. Det är ju dock inte så konstigt med tanke på hur ovan jag är vid att hoppa hästar som verkligen hoppar genom kroppen. Fredrik bara stod där och skrattade, han hade antagligen inte väntat sig att det skulle g så bra haha. Jag bad Fredrik mäta hindret för jag ville veta om känslan över hindret stämde överens med hur högt det var, och det visade sig att det var hela 110cm högt. Det är  höjdrekord för mig med hela 15cm!
 
Efter det här hoppade vi en bana på 10 språng, en gpng rikitgt lågt, ca 40-50cm, och en gång lite högre, ca 70cm. jag hade lite problem när jag kom på ett hinder på diagonalen där det varken fanns en vägg eller ett annat hinder som ramade in, men det löste sig efter några försök. Fredrik tyckte dock att jag ska vara otroligt nöjd, med tanke på hur stor skillnad det är på honom nu mot hur ahn var när jag började rida honom, och det håller jag verkligen med om.
 
Det här passet gav mig verkligen en otrolig motivationsboost till att fortsätta träna och utvecklas, och jag är mer taggad än någonsin inför jultävlingarna och min debut på storhäst, som Fredrik dessutom sa att han tror kommer att gå riktigt bra.
 
Fina Rick!(Gammal bild)
Vi ses!
/Vera
 

» Hoppning imorgon

Imorgon är det hoppning hos Fredrik som gäller, sjukt roligt ska det bli som vanligt. Jag hoppas på tuffa men roliga samt nyttiga övningar och så får ni självklart en utvördering sedan.
 
Jag fick förresten veta vilka jag ska tävla på jultävlingarna idag. Det blir Petra i LB:1, Jasmine i 60cm och Imprezca i 70cm. Alltså fick jag som jag ville i allt utom LB. För en gångs skul känner jag mig faktiskt ganska taggad på att tävla Petra. Förut har det alltid varit med en stor klump av nervositet i magen som jag åker till stallet på tävlingsdagen när jag har blivit tilldelad henne, och nervös kommer jag säkert vara, men nu känns det som att jag har en större chans att få ett okej resultat. Jag red henne nämligen för några veckor sedan och kände för första gången att jag kunde rida ihop henne, så att hon faktiskt fick jobba lite. En väldigt härlig känsla och hon blev superhärlig när jag red ordentligt, nu får jag bara hoppas på att hon håller sig på mattan på tävlingen, för om hon spårar ur totalt blir det lite svårt att rida haha.. Men jag har ju Dessi som rider henne före mig så det borde ju gå bra, hon är ju så duktig!
 
En bild på Jasmine och jag på påsktävlingarna 2013 då vi red på 64%. En av våra bättre tävlingar.
/Vera
 
 

» Vad mina stallkompisar säger

Hej!
Nu ska vi göra en rolig grej som de i musek gjorde. Jag kommer skriva olika meningar/ord här och så ska ni gissa vem av mina stallkompisar som säger detta. Om ni inte känner mina stallkompisar får ni försöka hitta det jag säger oftast!
De som är med är: Jessika SW, Dessi, Martina, Bianca och jag!
1: YOLO!(You only live once).

2: Jag blir fett trött när jag äter.

3: Aj!

4: Jag fick inte Petraaaa!

5: Tjohoo!

Gissa nu!

/Vera

» Vinst!

Och så tog jag och Jessika hem segern i hoppningen! Ponnysarna var superduktiga, dock var Jasmine lite seg, men runt kom vi och det gick vägen, tjoho!
Nu ska jag sova för att förbereda mig inför ledning och julmys med luciacabaret i stallet imorgon. Älskar Cabareten, tradition och så himla mysigt varje år!

Fina Jasmine idag!
/Vera




» Maskeradhoppning

Nu blir det maskeradhoppning, avslutningen för hoppspecialen! Heja Team Jessika&Vera!! Återkommer med resultat samt någon lite(läs väldigt) rolig bild.
/Vera



» Dagens(halva) ridpass

Hej!
Idag skulle vi egentligen ha hoppat, men pga en avramling som gick illa för Blanca hann vi aldrig börja. Hon fick ta ambulans till sjukhuset och jag hoppas verkligen att hon är okej.
 
Om själva ridpasset finns inte särskilt mycket att säga eftersom det sammanlagt bara blev ca 20 minuters ridtid, men det jag kan säga är att jag älskar Imprezca mer och mer för varje gång jag rider henne. Hon får mig verkligen att känna mig duktig då jag kunde rida henne i stadig form i traven och galoppen samt bitvis i skritten. Dessutom har hon en otroligt positiv inställning som jag älskar. Trots att jag självklart inte rider fläckfritt i alla lägen så känner man att hon vill jobba, särskilt när dte finns hinder i ridhuset. Jag hoppas verkligen att jag kan rida henne ordentligt på själva tävlingsdagen, och i annat fall att vii alla fall tar oss runt. Här börjar min storhästkarriär!
Ps. det är verkligen läskigt, jag och Vera K gillar verkligen samma sorts hästar. Först Jasmine, sedan Fame och nu Imprezca..
/Vera
 

» Dagens(superbra)ridpass

Hej!
Dagens ridpass var för Fredrik på Jasmine. Det var inte så att allt var helt perfekt från början till slut, absolut inte, men jag fick fler "aha upplevelser" än jag någonsin fått under ett pass förut. Det gjorde att passet blev otrolit roligt och givande!
 
Det började lite ringrostigt med att vi skulle hoppa som på en volt med tre pyttesmå hinder på. ganska skarpa svängar vilket gjorde det klurigt, men efter ett par försök klarade vi det bra. Sedan skulle vi hoppa ett jryss med galoppbommar framför och bakom hindret. Att ha de där bommarna hjälpte både mig och jasmine såå mycket, för de gjorde att jag vågade lita på det han sa och experimentera lite med tempot, samtidigt som jasmine fick testa att länga ut sprången mot och över hindret lite. Här började "aha upplevelserna"  med att Fredrik sa åt mig att sätta upp ett riktigt friskt tempo jämfört med det jag brukar ha. Till en bärjan kändes det väldigt knstigt och jag var ytterst tveksam till om hon skulle hoppa överhuvudtaget, men det gjorde hon. Han höjde i etapper och hon hoppade, fint, gång på gång. Hon vägrade bara en gång när krysset låg på ca 75-80 och det "såg lite läskigt ut", men det förstår jag eftersom tempot var nytt för oss båda samtidigt som vi inte är vana att hoppa kryss som något annat än uppvärmningshinder.
 
Vi fortsatte med en riktigt rolig övning. Två små räcken som studs-ett galoppsprång-oxer ut. I början var det bara tre låga räcken, sen blev det en oxer på slutet som han succesivt höjde. Här lyckades vi hoppa ca 80cm innan han höjde en bit till och hon stannade två gånger, men sedan kom vi över på 80-85cm och då nöjde vi oss. Jag lyckades även ramla av när hon stannade på det högsta, men det var mest att jag hängde på halsen och släppte taget för att jag insåg att jag inte skulle klara av att ta mig upp haha!
 
I vanliga fall skulle jag vara otroligt besviken över 3 vägringar på en lektion i och med att hon inte vägrat med mig på hela hösten, men jag tycker att man måste sätta saker och ting i perspektiv. 80cm är högt för henne, och även för mig när jag sitter på en sådan liten häst. Dessutom är det skillnad på att stanna och att smita förbi, som hon ofta gjorde innan, och 2/3 gånger stannade hon idag. På ett sätt kan man faktiskt kalla det för framsteg. När hon stannar säge hon att "Nej, det här blev för högt/konstigt/svårt för mig", men när hon smiter förbi är det mer som "Nej, jag vill inte". Ni förstår ju själva vilket som är önskvärt.
 
Med tanke på hur otroligt fint hon hoppade 99% av gångerna+ att hon inte ens tvekade när vi kom mot den höga sidan av oxern (den var bara höjd på ena sidan) så tycker jag att hon skötte sig oerhört bra, och jag är väldigt nöjd med dagens pass!
 
Det här var vi, för mindre än ett år sedan. Då vägrade hon på sådana här höjder, nu på 30-40cm högre..
/Vera
 
 

» Hoppträning nu

Sitter på bussen mot stallet och hoppträning nu. Känner mig så fruktansvärt taggad på att träna och bli bättre än någonsin nu, och vad passar då bättre än att träna för den läraren som håller de mest givande lektionerna? Svar: Inget!

Jag har verkligen bestämt mig för att ta tag i min träning som ryttare nu och har därför satt upp ett mål och en plan. På jultävlingarna ska jag kunna rida genom hela dressyrprogrammet med hjälp av magmusklerna, jag ska verkligen kunna göra det varenda sekund. I hoppningen ska jag kunna inverka ännu bättre med sitsenbåde på Jasmine och Imprezca(eller vilken storhäst det nu blir). För att uppnå detta gör jag två omgångar "Tabata"(20 sekunders action och 10 vila x8) varje dag, en med situps och en md ryggresningar. Det är verkligen jobbigt men jag tror att det här målet som jagvhar kommer hålla motivationen uppe. Jag håller tummarna för att jag märker skillnad sen, men det vite ju nästan konstigt om jag inte gjorde det haha!

Jag gillar verkligen att sätta upp sådana här mål! Att träna bara för hälsan funkar inte för mig, jag faller lätt tillbaka i att bara göra det "när jag känner för det". Därför har jag som sagt bestämt att ska jag träna, så ska jag träna för ridningen. Det är där jag får mest ut av det och det är också där jag hittar motivationen till att träna.
Utvärdering av det här målet kommer i samband med utvärderingen av mina andra mål för tävlingen;).
Ses!
/Vera

» Lördagens ridpass 2

Hej!
I lördags red jag ju även ett pass hos Fredrik och det var som vanligt superroligt! För tredje gången i rad fick jag rida Rick, en superfin westernhäst som Fredrik håller på att utbilda i hoppning. Han är verkligen roig att rida, väldigt känslig för hjälperna, hoppar fint genom kroppen och extremt positiv till arbete. det räcker med att jag bara lättar i handen några meter framför ett hinder så kommer han fram i galopp. Dagen till ära så körde vi väldigt basic med en 5,5:a. För er som inte vet så är det när man kommer in i trav och hoppar ett hinder, tar ett galoppsprng och hoppar ett till. Väldigt basic som sagt, men otroligt nyttigt för att träna sits och balans och faktiskt mycket svårare än man kan tro. Det viktigaste som jag fick lära mig i lördags var att verkligen känna när jag viker mig i överlivet mot ett hinder vilket är en ovana som jag har. När jag gjorde det över bommar så började Rick galoppera vilket inte är önskvärt och när jag gjorde det mot hinder så drog han på. Det visade alltså mig både hur fantastiskt känslig han faktiskt är för vikthjälper och dessutom fick jag ett lätt sätt att kontrollera att jag gjorde rätt, eftersom jag hela tiden kände om min position var bra. Han hoppade dessutom mycket säkrare och stabilare än förra gången jag hoppade en liknande övning på honom, ingen överhoppning och bara ett enda kråkhopp. Alltså blev min uppgift som stadig ryttare väldigt enkel.
 
En av de maffigaste upplevelserna under passet var när Fredrik höjde upp utsprånget som var en oxer till 80cm och sa "Så här högt har han aldrig hoppat förut, så om han stannar så gör vi bara om det", och vi kom på och han hoppade! Fint dessutom, det fanns ingen tvekan någonstans. Vi körde det en gång till och det var så himla härligt, all heder till alla andra hästar jag har ridit genom åren, men han tar definitivt priset för härligast språng, helt underbar är han!
 
På lördag är det ju hoppkurs på ridskolan för Fredrik, och då kommer jag att rida jasmine. sedan är det två veckor kvar till jullovet då Fredrik har sagt att jag gärna får komma några gånger, så det ser jag verkligen fram emot!
 
En suddig men enligt mig väldigt snygg bild på mig och Rick när vi hoppade den här övningen för första gången. Hindret vi hoppade i lördags var ca 10-15cm högre;).
/Vera