» 1 år som ekipage!

Den här månaden gratulerar jag mig själv och Imprezka till att ha överlevt ett år tillsammans, och jag är faktiskt riktigt solt över vad vi har åstadkommit än sålänge. Vi har blivit mycket mer sammansvetsade, och saker som förut var omöjliga, att hoppa på båge till exempel, är nu busenkelt. Vi har hunnit tävla två gånger och blivit tvåa på båda, dock var den senare rundan ofantligt mycket snyggare, och snart är det dags för ännu en tävling där vi självklart hoppas på ett liknande, eller ännu bättre resultat. Här får ni några filmer från våran resa från förra hösten, tills nu, den sista filmen är från i lördags, så den är verkkigen rykande färsk ;). 
 
 Första eller andra hoppträningen tillsammans tror jag detta var. Som ni ser har vi ju lite kvar att jobba på vad gäller grunderna haha!
 
 Första, och enda än sålänge, 80 cm klassen tillsammans. En riktigt bra runda som ledde till en andraplacering. Jag tror att ni ser lite skillnad från förra videon va, haha?
 
Lördagens övning, detta var dock en uppvärmningsrunda så vi hoppade lite högre och en annan bana sedan, men jag tycker i alla fall att man ser att vi kommunicerar lättare och bättre med varandra. Nu ser ni ju iget sådant på de andra filmerna, men jag tycker verkligen att det är stor skillnad på hennes travhoppnig nu jämfört emd tidigare. Hon tar för sig mer och hoppar mer med ryggen känns det som. Men det kanske bara är jag som rider bättre haha!
 
 
Så vad tycker ni om våran resa än sålänge? Jag hoppas ju på att det blir många fler tävlingssäsonger för oss i framtiden, och förhoppningsvis också på ännu lite högre höjder, men hon är ju öndå väldigt speciell eftersom hon är den första storhästen jag tävlat kontinuerligt i hoppning och därför är det roligt att göra sådana här små utvärderingar!
/Vera

» Planerar helgen

Hej!
Den här helgen kommer bli lugn va gäller stall och aktiviteter men ändå effektiv vad gäller skolarbete, det ör vad jag just nu sitter och planerar inför i alla fall. Jag har kommit hem från en allsvensketräning där jag kunde konstatera att min sits, framförallt i traven, har blir mycket bättre, men att jag helt enkelt måste öva mer på att rida dressyr. Finns inte så mycket mer att höra helt enkelt, än att just öva, öva och öva tills bra ridning automatiseras!

Om vi ser tillbaka till vad jag ska göra u helgen då. Just nu sitter jag och njuter av tanken att jag inte behöver sätta något alarm imorgon bitti och därför kan ligga och läsa i sängen så länge jag vill. När jag vaknar har jag tänkt göra en riktigt god frukost, för att nästan direkt efter det ta tag i plugget. 

Det som står på schemat är att läsa klart en "The other Side of Truth" för andra gången inför analysen som viska ha i engelska och skriva en struktur inför den uppsatsen, plugga lite på organisk kemi inför provet på onsdag(oj vad häftigt det där lät haha!) och fördjupa mig lite mer i FNs uppbyggnad och funktion. Jag har även tänkt göra franskaläxan och spela några rejäla fiolpass.

Det här kanske låter som mycket men jag tror egentligen inte att det kommer ta så lång tid, bara jag verkligen tar tag i det. Det är ju endast själva lösningen som egentligen tar en massa tid, det andra handlar bara om analytiskt tänkande och att plugga fakta. Därför är jag säker på att jag med gott samvete kommer kunna åka till stallet för stt hoppträna på min älskade Imprezka på lördag kväll, för stt sedan göra klart det som jag eventuellt inte hunnit med på söndagen.

Nu känns det som att jag har en bra plan. Vad ska ni göra i helgen?
/Vera

» Gårdagens hoppning

Hej!
Igår fick jag hoppa Lordee hos Fredrik och det var ett lärorikt men... annorlunda pass. Jag hade sprungit runt på ledlektionerna hela förmiddagen så det gorde att jag blev trött rätt så fort när jag var tvungen att ta i när vi red fram på stora gräsbanan. Det blev dock bättre och bättre med tiden. Efter en stund gick vi in i ridhuset och började träna på at få hästarna "på plats" genom att lägga små volter och verkligen sätta dem på bakbenen i galoppen. Där tycker jag att jag red riktigt bra, jag fick verkligen hästen att samla sig och vänta på mig, så det är jag mycket nöjd med.
 
Vi hoppade fram på ett kryss i trav och där fick vi träna på att hålla händerna framme nnan, i och efter språnget, samt att ha ett bra tryck i traven. Jag hade lite svårt att slappna av i axlrna så pass mycket att ag kunde få händerna fram utan att kroppen åkte fram, men efter lite guidning av Fredrik gick det bättre.
Vi tränade på lite disanser och sedan skulle vi hoppa en bana. Den ser ni på filmen här under.
 
 
Som ni hör så ville Fredrik att jag skulle ta om dem två sista eftersom jag kom lite fel på sista hindret och rev det, och när jag gjorde det blev det riktigt bra. Jag hittade linjen mycket bättre och känslan var lugnare= bättre språng. Film på detta här:
 
Jag fick ganska mycket kritik under den här lektionen för att jag t ex inte var tillräckligt med mågra gånger och lät Lordee smita på sidan av ett hinder, fy! Jag fick dock även beröm för någit som verkligen är min starka sida vad gäller ridning och prestationer i allmänhet. Nämligen att jag är väldigt bra på att ta till mig kritik utan att fly undan och sedan ändra på det som blev fel. Det är en egenskap som jag är väldigt stlt över att ha, även om den ibland kan gå till överdrift och göra att jag överdriver det jag blivit tilsagd att göra, men hellre det än att inte göra alls, enligt mig!
 
Så, för att sammanfatta, ett både mentalt och fysiskt jobbigt pass, men samtidigt ett som jag har lärt mig mycket av!
 
/Vera

» Nästa ponnycupsmatch

Hej!
Nästa ponnycupsmatch för mig blir den 16/11, hemma mot Huvudsta RK. Det är lite tråkigt att jag inte får vara med den 26/10 för dethade varit en så himla bra uppladdning inför Km, men det här blir också bra. Fram till  denna match kommer jag bara fokusera på att jag oc Bobby ska bli ännu mer sammansvetsade, han ska lyssna på mina hjälper exakt när jag ger dem, ochjag ska lära mig hur jag ska rida honom. Dessutom ska jag försöka förbättra mitt skänkelläge eftersom jag gärna hamnar i stolsits i hans sadel = inte bra. Jag ska helt enkelt sträva efter att befästa känslan jag hade i söndags + förbättra min sits.
 
Idag mättes ponnyerna eftersom det behövs mätintyg när vi ska ut och tävla, herregud vad spännande det var! Jag måste säga tat resultatet var bättre än väntat.
 
James, Angela, Walther och Bonte blev D ponnyer, vilket gör att Walther kan rycka in som extraponny om någon av de vi har nu skulle bli sjuka eller halta, superbra ju!
 
Bobby och Magnolia(!) blev C ponnyer.
 
Bobby är en väldigt maxad Cponny så han kommer antagligen ha vuxit över till D ponny när han ska slutmätas om några år, och jag tycker faktiskt att det är riktigt bra att han är C ponny. Jag vet att Bobby tycker om att hoppa och jag vet att höjd, upp till en viss nivå såklart, inte är ett problem för honom. Därför tror jag att denstörsta utmaningen i allsvenskan kommer vara att komma till ett nytt ställe och "tittigheten" som det medför. Då tycker jag att det är ganska skönt att veta att höjden på hindren inte är något problem alls, för då kan manfokusera på att lösa andra eventuella problem som uppstår. Högt kan vi ju hoppa på träning ändå ;).
 
Ja, jag är riktigt nöjd och ser verkligen fram emot nästa tävling med denna härliga ponny. KM, here we come!
 
/Vera
 
 
 
 

» Filmerna från i söndags

Hej!
Hur det gick i söndags har ni säkert fått höra från en rad olika håll, emn jag har inte kommit till skott med att lägga upp videorna på mina egna ritter förren nu. Jag nollade i alla fall båda, men dock med en 1000 gånger bättre känsla med Bobby eftersom den andra ponnyn, Gimmi, var väldigt seg. 
 
När jag fick höra att det var Gimmi jag hade fått blev jag lite nervös efetrsom jag trodde att jag tappat "Jasmineridningen" som såg ut att behövas på den hästen. Så fort jag kom upp i sadeln märkte jag dock att den inte var så benägen att stana som jag trodde,så jag försökte bara få upp ett bra tempo och köra på. Vi landar i fel galopp flera gånger och det grämer mig nu i efterhand att jag inte fixade det, men jag när jag märkte det under rundan var det liksom försent att sakta av om vi skulle få en bra anridning. Jag kämpade på bra i alla fall och är nöjd med min runda.
 
 
På kvällen skulle jag alltså hoppa < Bobby i LD, 70 cm. Jag var faktiskt inte särskilt nervös om man bortser från att jag blev lite uppjagad av stress när jag letade efetr en ny sadelgjord och annat innan starten. På framridningen kändes han verkligen superfin. han var riktigt pigg, vilket underlättar när man rider på hinder, och som en effekt av detta så blev även galoppfattningarna, och hans galopp överhuvudtaget, mycket bättre. det var en riktigt bra känsla hela banan igenom och jag tror att han landade i rätt galopp alla gånger utom en, guldstjärna till Bobby! Det kändes som att han verkligen tyckte att det var roligt ockå.
 
Såhär ska jag sträva efter att ha honom varje ridpass från och med nu, för när han är på det här humöret, då är han riktigt fin. 
Nu ser jag fram emot nästa ponnycupsmatch!
/Vera

» Nu är det dags att förbereda...

för imorgon går mina två första starter för säsongen av stapeln! Tjoho, vad roligt det ska bli! På morgonen tävlar jag på Mälaröarnas RK tillsammans med Ester, Madde, Astrid, Bianca, Sara. Jag tror att vi kommer vara ett superlag. På kvällen är det en hemmamatch på DJRK som gäller där jag också ska vara med. Där ser laguppställningen ut såhär:
 
Jossan - Walther
 
Victor- James
 
Astrid - Angela
 
Ester - Purdy
 
Madde - Bonte
 
Vera- Bobby
 
Det är alltdi svårt att sätta upp resultatmässiga mål inför ponnycupstävlingar eftersom man inte vet vad för sorts häst man kommer rida, om det är en bortamatch, och vilka man kommer att möta, om det är en hemmamatch. Därför försöker jag hålla mig ifrån att tänka "Nu ska vi vinna!" även om det såklart är svårt och även kan fungera som bränsle i en positiv bemärkelse. Dock försöker jag tänka väldigt mycket på att ha mål angående hur känslan ska vara. Första ponnycupsmatchen jag genomförde t ex. Då gick jag nolla men hade egentligen inte en superbra känsla eftersom jag tyckte att ponnyn var alldeles för liten för mig. Under min enda hemmamatch, på Jasmine, hade jag en otroligt bra känsla eftersom hon sög mot hindrena och var så himla glad. Ändå kom jag tvåa i den första starten och var inte ens nära en placering i den andra.
 
Vad är då mina mål inför dessa två matcher? 
 
Bortamatch mot Mälaröarna
 

Mitt mål inför den här matchen är främst att behålla lugnet oavsett vilken häst jag får. Bockar den med ryttaren innan så ska jag ha me det i beräkningen, men jag ska inte hetsa upp mig över det. Jag ska tänka att "Nu är det såhär. Jag känner inte hästen och kan därför inte ha några förväntningar på att jag ska rida den fläckfritt. Men jag kan förvänta mig att jag gör mitt bästa. Nu ska jag bara sitta upp och rida." Självklart ska jag kämpa allt jag har för att rida felfritt, men jag kommer fokusera mycket på känslan.
 
Jag tror att ridning, i stor utsträckning, är en mental sport. Varje gång jag har gått in med inställningen att "detta ska bli roligt", och inte "nu måste jag prestera", så har jag presterat på ett eller annat sätt. En bra runda, en placering eller att ens ta sig runt banan är alla små segrar som jag försöker hitta i alla mina ritter, oavsett hur "dåligt" det gick. 
 
Hemmamatch mot Södertälje RK
 

Här är det då risk för lite mer nerver enligt mig. jag känner hästen jag ska hoppa väldigt väl och har hoppat banan felfritt innan. Alltså har jag oundvikligen vissa förväntningar på hur det kommer att gå, och det tycker jag att an ska ha också. Har man inte förv'ntningar så blir man inte besviken, men man kan heller aldrig bli sådär riktigt glad om man inte vet vad det är man strävar efter. Alltså ska jag försöka hålla förväntningarna på en lagom nivå genom att å ena sidan intala mig att jag ska se denna tävling som en träning inför större uppgifter med samma ponny, men å andra sidan att jag faktiskt har chansen att rida en riktigt bra runda med honom. Mitt mål är att gå nolla, men ramlar det en bom pga ett missförstnd så ska jag försöka att inte gräma mig över det, utan i så fall bara hålla tummarna för att resten av laget rider felfritt!
 
Resultatet kommer imorgon i någon form, antingen genom korta uppdateringar eller lite längre text, men jag vet dock inte om jag kommer att ha mjlighet att få mina ritter filmade då min pappa inte är med på bortamatchen och är banpersonal på hemmamatchen. Vi får helt enkelt se!
 
Jasmine och jag på framhoppningen till den fantastiska (och otroligt snabba) rundan.
/Vera