» Gullan

Idag fick jag rida på Gullan, en häst som egentligen är en dressyrhäst men som hoppar väldigt bra och som är hos Fredrik pga att ägaren inte kan hålla igång den. Det var en stor omställning för mig att sitta upp på henne, till och med i förhållande till Fredriks hästar, detta pga mängden tryck i hästen. Hon var liksom både pigg och "biffig." 

Det tog en bra stund innan jag förstod precis hur mycket man faktiskt fick ta tag för att hon skulle gå lugnt, och att man faktiskt får ta tag i henne. När jag sitter upp på såhär pass fina hästar är det lätt hänt att jag behandlar de som porslinsdockor och är rädd för att förstöra dem. Självklart ska man inte behandla någon häst illa eller vara onödigt hårdhänt men när man väger 47 mot 500kg hoppglad häst var det väldigt skönt att få höra att man ska ha i lite när hon sticker iväg!

Vi gjorde lite övningar med att variera galoppsprången på distans, en riktig "Fredrikövning", och sedan hoppade vi en liten kombination. Det tog några försök på varje övning innan jag fick henne att gå hyfsat lugnt, men herregud vad roligt det var!


Jag smsade Fredrik nu på eftermiddagen och sa att jag tyckte det varit superkul och att jag gärna ville rida Gullan igen innan hon åker, och gissa vad han svarade? "Vad roligt, kom imorgon"
Alltså jag blev helt paff haha! Vilken tränare bokar träningar med så kort varsel? Superglad är jag i alla fall och är väldigt tacksam mot mig skälv för att jag har jobbat under lovet, annars skulle jag inte ha råd haha.

Nu är jag ppväg mot hoppspecialen, herregud vad mycket ridning det blivit den här veckan, my heaven!
/Vera



» Jag älskar mitt "jobb!"

Som de flesta av er vet så "jobbar" jag som fast ledare i stallet varannan vecka, jag hjälper alltså till genom att hålla i och sringa med ponnyeran när nybörjarna på ledlektionerna rider. Det här är något som kan vara så otroligt jobbigt mitt i vintern när det är 10°C och man ska upp kl 7.00 på en lördag, men idag insåg jag hur mycket det faktiskt betyder! Försök att sätta er in i känslan som jag fick idag när en liten tjej på 7-8 år som jag hjälpt under lektionen går bredvid mig upp till teorisalen, coh sedan frågar om jag kan hjälpa henne att borsta på en häst när de ska öva. Alltså, hon hade känt mig i en timme och kände redan ett sådant förtroende för mig att hon vågade prata med "den stora tjejen!" Jag kommer själv ihåg hur vilsen man kunde känna sig de där första åren i stallet, när man inte kunde så mycket och smatidigt var rädd för att fråga "de stora", så därför känns det så otroligt häftigt när ett barn ändå väljer ut en som den som hon/han vill fråga. Jag vet inte om min åsikt framgår riktigt på det sättet som jag vill att den ska, men ni som leder med jämna mellanrum, förstår ni vad jag menar och har ni upplevt samma sak?
 
En bild på mih som 11-åring.
/Vera
 

» Programträning på Alban

Idag var det dags för privatlektion med programträning, på Alban såklart. Jag tycker överlag att träningen gick väldigt bra, vi var helt själva i ridhuset under ela träningen, alltså var det en situation som är väldigt tävlingslik, och jag kände inte något konstigt med Alban. Däremot blev jag mer medveten om vad jag som ryttare och vi som ekipage måste träna på. Galoppen är ju inte Albans starka sida, men jag måste lära mig att hålla händerna stilla så att jag inte tappar kontakten med honom även fast det gungar, svårt, men bättre ska det bli! Dessutom måste jag, som på alla andra hästar, rida bra vägar. 

Känslan genom programmet var bra, nu ska jag bara öva på allt ovan samt att hitta den lite djupare formen som jag har under det vanliga jobbet i större utsträckning i programmet. Det är lite mer än 1 månad kvar till påsktävlingarna, nu kör vi!

Film kommer ikväll, här har ni en bild;).
/Vera



» Hoppkurs på Imprezka

Hoppträningen på Imprezka igår var väldigt rolig, och jag fick flera tips på hur jag ska göra för att få mer koll på hennes galopp, vårat största "problem" just nu. Vi hoppade två hinder på en distans, först väldigt lågt och sedan högre. På det låga varierade vi mellan 4 och 5 galoppsprång, och jag måste säga att det, pga att Imprezkas galopp är ganska platt, var lättare att komma på 5, även om 4 var det naturliga antalet. När Fredrik höjde upp tog det något försök innan vi fick till galoppen riktigt, det blev liksom att ho inte riktigt räckte fram och därför, snäll som hon är, la till ett jättekort galoppsprång och hoppade mycket rakt upp. Ni får se både ett sådant språng och ett riktigt bra språng på filmen nedan!
 
Efter den här övningen jobbade vi med bågar i båda varven, både i trav och galopp, där man skulle lägga en volt mellan de två hindren. Det var en riktigt bra övning eftersom man var tvungen att rida ordentligt och verkligen fokusera på att styrningen fungerade. 
 
Sammanfatningen av det här passet är att det var ett bra och lärorikt pass, men att jag måste jobba på att inte ha så höga krav på mig själv, även om mål och fokus alltid är bra. Jag blir ofta arg på mig själv när det blir sådana där kråksprång som på filmen, efetrsom jag vet att det inte hade blivt så om jag drivit på mer. Men jag tycker det är väldigt bra att dessa två språng kom med på samma film efetrsom både ni och jag får se skillnaden!
 
 Vad tycks?
/Vera

» Dagens aktiviteter

Jag sitter just nu på bussen mot stallet för hoppträning, för Fredrik, på Imprezka. Det ska bli superkul och jag hoppas art vi får göra övningar som är utvecklande för oss som ekipage. Exempel på sådana som jag redn har testat är 5,5:or, distanser och bågar. Just nu handlar det mest om att vi ska hitta varandra och att jag ska veta hur jag ska rida henne på ett bra sätt. Vid slutet av 2014 vill jag känna mig lika trygg och säker på henne som jag gör på Jasmine, om inte ännu säkrare. En viktig del i det är att jag ska lära känna hennes galopp. Den är ganska kort och därför lite studsig, så jag måste lära mig att hitta det perfekta tempot. Just nu tycker jag ofta att det känns som att det går för fort, fast det egentligen förför långsamt, allt pga att jag är van vid ponnyer och storhästar som har en annan sorts galopp. Träna, träna alltså!

En extra bonus är att min kompis ska följa med till träningen, och hon har lovat att agera kameraman! Så både jg och ni kommer få film från dagens träning, superkul!

En annan övning som jag tror skulle vara super för mig och Imprezka, att hoppa enkelhinder med bommar framför och bakom, superbra träning för mig som ryttare att behålla lugnet, och för hästen att hoppa bra!
/Vera



» Dagens ridpass- Alban

Hej!
Dagens ridpass var superroligt, och det visade sig att förra veckans lycka inte var en engångshändelse, utan att det verkar som att Alban och jag verkligen klickar! Från början av ridpassen måste jag vara nogrannare med att han håller ett lugnare tempo när vi travar fram, men det "problemet" tror jag mest har att göra med att jag är så inställd på att inte bromsa honom direkt efter att man suttit upp, så det är bara en vanesak. Vi fokuserade mycket på att gå ut i hörnen som vanligt, och jag märkte att han blev lite irriterad när jag gick på med innerskänkeln för att kräva att han skulle gå ut, men det var inget märkvärdigt.
 
Jag försökte jobba mycket på samma sätt som vi gjorde när vi hade Tessan förra veckan, med tt ändra takten osv, och även om det kanske inte blev så stor skillnad så fick det verkligen mig att inse hur jag ska göra och hur lite det krävs egentligen för att bromsa upp en häst. Alban är ingen stark häst alls, utan md honom handlar det bara om att visa vad man vill, så jag behövde egentligen bara räta upp mig och spänna magmusklerna för att få tillräckligt mycket späning i tygeln så att han lugnade ner sig, häftigt! En av de bästa sakerna med hela psset var dock när vi skulle göra en travökning på diagonalen. Travökningar har aldrig varit min starka sida eftersom jag mest gasar och släpper i handen, men idag bestämde jag mig för att verkligen få den så bra som möjligt eftersom han redan var så pass eftergiven. Jag gasade på honom lite, han var väldigt lyhörd eftersom han var avslappnad och samtidigt såg att alla andra hästar gasade,  men jag höll ändå kvar ett mjukt stöd i handen och försökte sitta på rumpan ordentligt och behålla balansen. Och som han ökade! det är svårt att fröklara genom skrift, men det var verkligen som att han trampade på och nästan flög fram men utan att det alls blev springigt, efter diagonalen kunde jag utan problem ta en halvhalt och sätta mig tillbaka så var den lugna takten tllbaka igen.
 
Jag pratade med Anna och hon tyckte definitivt att jag ska tävla honom, och nu är jag mer taggad än någonsin på att få rida igenom programmet på honom! När det är privatlektion så blir det ju en ganska tävlingslik situation, så det blir ju en bra test för mig för att se hur man ska hantera honom, en jag är säker på att han kommer ta det som de gentleman han är. Jag tror faktiskt att jag ska byta så att jag rider Alban på tisdag och Imprezka måndagen efetr sportlovet, det är lättare att få någon som kan fota/filma på lovet, och dessutom vill jag rida honom snart igen!
 
Ett riktigt bra ridpass helt enkelt, och dagen avslutades dessutom med alla rätt på Grönt Kort provet, tjoho!
 
/Vera
 
 

» Ridpass 14/2+15/2

Hej!
 
Igår var det hoppspecial på Bobby som gällde och det var både roligt och otroligt jobbigt. Vi gjorde en bomövning som gick ut på att rida på en liten volt över bommar som var supersvår, och alla i gruppen fick verkligen kämpa med den. För mig gick det hyfsat till och från, men det märks verkligen hur svårt det är att svönga, haett bra tempo, komma rätt på bommarna och hålla koll på yttersidan samtidigt.
 
Efter detta skulle vi även hoppa studs utan att hålla i tyglarna och det gick förvånansvärt bra. Vissa av hästarna tyckte att det var läskigt att Angelica hade byggt hinder på sidan av hindrena, så att de inte skulle kunna smita förbi väl inne i studsen, och jag förväntade mig att Bobby, som den minst erfarne, också skulle tycka det. Så var dock inte fallet och han hoppade allt utan att tveka, superkul. Det var väldigt roligt att hoppa utan att hålla i tyglarna, det var en härlig känsla samtidigt som det är ett kvitto på att man har bra balans.
 
Idag var jag och hoppade hos Fredrik. Jag fick rida Rick som jag tycker mycket om och det gick bra. Vi tränade på att rida diagonalt över bommar vilket var lite svårt först men löste sig sedan. Huvudövningen var först att hoppa ett hinder snett över medellinjen vilket verkligen tvingade mig att fånga upp honom och se till så att han hann se sig för. Sedan hoppade vi samma hinder fast rakt fram på medellinjen, och då höjde Fredrik det lite allt eftersom. det gick superbra, och jag lärde mig något väldigt viktigt: Om man tittar på bommen bakom hindret istället för på bommen framför eller på själva hindret, så kommer man rätt på de sistnämnda, bara man har en bra rytm.
Den här lärdomen var otroligt viktig för mig att få eftersom jag oftast blir lite stressad när det handlar om distanser ochatt komma rätt på hinder, det är inte höjden jag är rädd för utan att komma helt fel. Därför kan jag träna på att bara sitta helt lugnt, fokusera på en punkt bakom hindret och låta hindret komma till mig.
 
Här kommer en kort liten film som visar när vi hoppar hindret på medellinjen. Det här var efter att Fredrik berättat om "bomknepet", och som ni ser kommer vi i ett bra tempo, och kommer över hindret utan problem, trots avstånd anpassade för en större häst!
 
/Vera
 

» Alban

Dagens ridpass var så troligt roligt och givande, och jag fick verkligen känna att jag faktiskt kan! Jag red Alban, en 21 årig valack, en gammal gubbe alltså, men herregud vad rolig han är! Redan från början fick jag ner honom på tygeln bara genom att rida väldigt okomplicerat, fram och in i handen, precis som jag trivs bäst med att rida. Vi tränade mycket på tempoväxlingar i alla gångarter, 6 lite kvickare steg/språng och sedan 6 normala. I galoppen var det väldigt jobbigt eftersom han har en ganska kantig galopp och det var svårt att hitta en bra rytm, men det gick tillslut och han var riktigt fin.

Jag fick massor av beröm från Tessan som vi hade, och det var verkligen roligt eftersom känslan var så himla bra. Jag fick verkligen ett kvitto på att jag faktiskt kan rida, det handlar bara om att hitta knapparna.

Jag tror att jag äntligen har hittat en häst som jag trivs med men som inte är så himla populär, åtminstonde inte i min grupp. Jag ska försöka rida honom så ofta jag kan och sedan eventuellt tävla honom i dressyr på påsktävlingarna, spännande!

Jag har tyvärr ingen bild på Alban då ni får en på min favorit i ministorlek;).
/Vera



» Make Up Store

Om ni vill lära er om hur man sminkar sig eller köpa bra smink, då rekommenderar jag er verkligen att gå till Make Up Store. Jag fick en privatkurs i födelsedagspresent som jag genomförde idag, och det var såå roligt! Innan har jag endast sminkat mig med mascara, och kajalpenna någon gång ibland, men nu har jag verkligen lärt mig hur man gör. Hon som hjälpte mig gick verkligen steg för steg, med allt från rengöring och hur man blandar consealer till hur man bäst lägger på rouge och ögonskugga. Superroligt verkligen och amn kan gå dit vilken nivå man än är på. Om man som jag är väldigt oerfaren så hjälper de en med att förstå grunderna och man får mycket bra tips sm man kan anvönda i vardagen, coh om man är lite mer avancerad kan de hjälpa en att ta sig till nästa nivå.
 
Med mig hem(köpta för pengarna på mitt presentkort) fick jag dessa produkter som kommer anvndas flitigt tillsammans med mina nya kunskaper: En concealer, ett puder, en rouge, en mjuk kajalpenna och två borstar samt ett smakprov av en primer.
Superkul var det verkligen och även om det sved lite att ta bort det proffsiga sminket nu på kvällen så ser jag verkligen fram emot att få testa själv imorgon!
 
En bild på mig efter sminkningen, ni som känner mig ser säkert skilnad mot hur jag brukar se ut, men för er andra kommer även en "före" bild;).
 
"Före" (skolfoto
 
"Efter" (idag)
Har i varit på något sådant här? Sminkar ni er?
/Vera
 
 

» Sportlovet

Sportlovet kommer bli väldigt roligt för mig i hästväg. Lovet börjar med hoppkurs för Fredrik på Imprezka på lördagen, jag ska eventuellt rida med någon vuxengrupp på söndagen, på tisdagen har jag privatlektion på Imprezka, på onsdag vanlig lektion, jag ska till Fredrik någon gång, och har ponnycup 2 mars samt ännu en privatlektion den 3:e. Jag tror att jag just slog rekord i meningslängd, men min poäng är alltså att det kommer att bli ett riktigt roligt lov! Jag ska försöka få lite bilder och filmer från åtminstonde något av de här passen som jag självklart lägger upp här i sådant fall;). 

Vad ska ni göra på sportlovet?
/Vera 




» Anmäld!

Hej!
Nu är jag anmäld till nästa hoppkurs för Fredrik, den 22/2 för Fredrik. Jag ska rida Imprezka och det är jag väldigt glad över eftersom jag verkigen vill lära mig rida henne nu! Jag tycker att hon är en så himla härlig häst och jag är ehlt säker på att vi kommer göra allt för varandra, när jag lär mig rida henne på rätt sätt. På förra hoppkursen hittade jag många knappar som jag inte hittat förut så jag hoppas att det blir samma effekt även denna gång.
 
Jag tycker att det är otroligt viktgt att man har en eller två fasta tränare som verkligen känner en och kan hjälpa en att utvecklas på bästa sätt, och det har jag. Fredrik har set mig hoppa i flera år på flera olika hästar och ponnyer, även på hans egna, så han vet verkligen hur jag rider, hur mycket man kan pressa mig och på vilka sätt jag reagerar på olika situationer. det gör att jag känner mig otroligt trygg med att sätta mig på nya hästar med honom på marken. han ger mig tips som jag förstår och ser direkt på mig när jag tycker att en övning börjar bli lite för svår/hög, och när det bara handlar om att jag beöver lite pushande.
 
Sedan har jag ju även Angelica. Hon är också en superbra lärare som har lagt grunden för den aktiva ridning och tävlingserfarenhet, om man nu kan kalla den det, jag har idag. Hon har gett mig en otrolig kämparglöd och ett riktigt jävlara namma, jag ska komma runt banan oavsett hur jobbigt det är! Angelica är även ett stort stöd för mig när det gäller frågor kring tävlingar, byten av hästar etc eftersom hon ofta finns tillgänglig i stallet och på telefon på ett sätt som t ex Fredrik inte gör.
 
Jag är otroligt glad och tacksam över att jag har dessa fantastiska tränare som stöttar mig i allt jag gör inom ridsporten, och jag råder verkligen er som har möjlighet att börja rida för någon av de, i alla fall någon gång ibland!
 
Ett av många svettiga träningspass för Fredrik ;).
Hur ser ni på det här med tränare?
/Vera
 
 

» Ponnycupen Haningebygden 2/2-14

Ponnycupsmatchen idag gick så sjukt bra, det kunde verkligen inte ha gått bättre! Jag fick en ponny som heter Dillon som var väldigt pigg på framridningen vilket gjorde mig lite osäker då jag inte är van vid sådana ponnyer, men på banan skärpte vi båda till oss och då gck det super. man kunde verkligen lita på honom i alla lägen, han lyssnade, ville gärna gå på lite extra framåt men det är ju bara bra, hoppade otroligt mjukt och lätt och var helt enkelt en riktig klippa. Jag blev lite kär..
 
För alla andra i laget gick det också superbra och alla nollade! Det har aldrig hänt förut, vi brukar alltid ha enuteslutning och en fyra fel, så att gå från det till att alla nollar är ju helt fantastiskt! Dessutom tycker jag faktiskt att man kan säga att vi vann eftersom det andra laget hade 4 fel, men eftersom man får räkna bort en ryttare så böev det officiellt oavgjort.
 
Det var verkligen en otroligt rolig och lärorik tävling och jag längtar redan till nästa säsong, men nu laddar jag inför dressyrmatchen i mars!
 
Här kommer filmen från idag, tack Sara som filmade!
 
/Vera