» Hur får man hästen att gå på tygeln?

Jag fick in en fråga för ett tag sedan om hur man får hästen att gå på tygeln. För det första vill jag säga att jag inte på något sätt är en expert inom det här ämnet, jag håller själv på att lära mig. men jag kan dela med mig av vad tränare sagt till mig och av mina egna erfarenheter.
 
Det allra viktigaste när man ska arbeta en häst är framåtbjudningen. Utan den kan man inte få hästen att gå korrekt på tygeln eftersom hästen då inte har någon motor, och hela grejen med att få hsten att gå på tygeln handlar om att få igång hstens bakben, motorn. Alltså ska man alltid börja med att se till att hästen går fram. Som jag skrev i mitt senaste inlägg så finns det hästar som man måste gå på lite mer för att de ska gå fram ärligt, och då tycker jag det är bättre att peta till med spöt några gånger så att hästen verkligen förstår att den ska fram, än att man sitter och nöter med skänkeln hela ridpasset.
 
När hästen går fram ordentligt är det dags att samla ihop energin. Då brukar min dressyrtränare på Skogslotten(Stina Nerman) säga att man ska tänka att man begåller samma drivning som man hade, men att man inte låter energin smita ut genom att hästen älgar iväg. Man måste alltså hålla lite i handen. har man en stark häst, som Fame är, brukar jag tycka att det hjälper att jobba på lite böjt spår, på en volt eller i lite svag öppna, för att få hästen att stanna upp och lyssna på en och verkligen "få ihop" hästen lite.  Man ska dock alltud käna att hästen hela tiden vill framåt, vill den inte det får man gå tillbaka till att bara få hästen att gå frammåt genom att gå på den lite med skänekln eller kanske ta ett varv i galopp om man rider självständigt.
 
Med Fame var det dock så att hon, precis innan man kom åt henne, kunde lägga sig i handen och bara "älga iväg." Då brukade Stina vara väldigt konsekvent med att säga till mig att korrigera henne, genom att gå innanför spåret och göra en halt, och sedan komma fram i önskad gångart igen.
 
Slutligen har jag alltid fått lära mig att sitsen är det viktigaste i ridningen, och det är verkligen sant. Om man kommer ner i sadeln ordentligt så känner man sig som klistrad i sadeln, får otroligt mycket hjälp med både drivning och med att hålla ihop hästen, man kan helt enkelt rida ordenligt. 
 
Allt detta är väldigt svårt att både förklara och att utföra, eftersom det, för det första, handlar så mycket om känsla, och eftersom jag, för det andra, själv inte är och aldrig kommer bli fullärd inom ämnet. De tre viktigaste hållpunkterna jag fått ta del av dock dessa.
 
1. Se till att hästen går fram ordenligt.
 
2. Se till att bromsen fungerar, i första hand för sitsen men om hästen inte lyssnar, för handen.
 
3. Kom ihåg att formen inte utgår från handen, utan från motorn som kommer från bakbenen, men var inte rädd för att "ha lite häst i handen" så att hästen inte älgar iväg.
 
Jag vet inte om detta var till någon hjälp men det är som sagt detta jag fått lära mig hittils och det jag jobbar på att automatisera varje gång jag sitter upp på en häst.
 
Ett exempel på en tidpunkt där hästen inte går på tygeln även om den har huvudet långt ner.
 
En bild när hästen håller på att släppa men inte riktigt gå på tygeln pga att jag rider för med för lite drivning.
/Vera
 
 
 
 
 
 


källan
07 Augusti, 2014 - 20:52

Inte visste jag att man kunde få en så bra sammanfattning här! Som blivande nybörjare kan jag så klart inte omsätta detta på träning än, men att redan innan jag börjat förstå vikten av framåtbjudningen, motorn och sitsen känns ... inspirerande.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo